Ελλαδα

​Αποκάλυψη-σοκ για το φονικό στη Ζάκυνθο: Είχαμε καταγγείλει την κακοποίηση στις Αρχές εδώ και 9 χρόνια! (video)

Αλλά η υπόθεση έμπαινε στο αρχείο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ | Μαρτυρία σοκ από το «Χαμόγελο του παιδιού». Είχαν γίνει καταγγελίες

Σε μια αποκάλυψη-σοκ προχώρησε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος για το φονικό στη Ζάκυνθο.

Όπως είπε, ο οργανισμός είχε απευθυνθεί τρεις φορές στις εισαγγελικές Αρχές για κακοποίηση και παραμέληση των τριών παιδιών του 70χρονου ταχυδρόμου, ο τοπικός εισαγγελέας διέτασσε έρευνα, αλλά κατόπιν η υπόθεση έμπαινε στο αρχείο. Αποτέλεσμα ήταν, 9 χρόνια μετά την πρώτη καταγγελία, ο μεγάλος γιος της οικογένειας, να δολοφονήσει στα 26 του τον πατέρα, ώστε να σταματήσει η κακοποίηση των μικρών αδελφών του.

«Σε αντίθεση με τη Λέρο, εδώ είχαν γίνει κάποια πράγματα και είχαμε ζητήσει τη συνδρομή του εισαγγελέα» είπε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε πως «κινητοποιήσαμε τις αρχές, έγιναν υποτίθεται εισαγγελικές εντολές, οι έρευνες απέδειξαν κάποια πράγματα, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να ψάξει κάποιος γιατί οι αρχές δεν ανακάλυψαν τις παθογένειες που υπήρχαν μέσα στην οικογένεια. Στις καταγγελίες μας αναφέραμε με λεπτομέρειες τα όσα συνέβαιναν. Εμείς καλούμε τις οικογένειας να μας κάνει καταγγελίες, αλλά από εκεί και πέρα το σύστημα πασαλείβει και βάζει στο γραφείο τις υποθέσεις. Είναι θέμα καθαρά απόφασης (σ.σ. πολιτικής) να υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις».

«Εμείς είχαμε κάνει καταγγελίες για κακοποίησης και παραμέληση, για μια πολύ άσχημη κατάσταση και κάθε φορά οι έρευνες δεν έδειχναν τίποτα» τόνισαν.

Λίγο μετά την παρέμβαση του κ. Γιαννόπουλου στο τοπικό κανάλι της Ζακύνθου, το Χαμόγελο του Παιδιού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε σήμερα (Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018) για τα πλήρη στοιχεία της οικογένειας του 70χρονου που δολοφονήθηκε από τον 26χρονο γιο του στη Ζάκυνθο και άμεσα έγινε η αναζήτηση στα αρχεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του οργανισμού για πιθανές καταγγελίες.

Από την αναζήτηση προέκυψε ότι:

  • Τον Σεπτέβριο του 2009 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε ανώνυμη καταγγελία στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» για την έντονη σωματική κακοποίηση των 2 ανήλικων παιδιών  της οικογένειας (ηλικίας 2,5 ετών & 6 μηνών) καθώς και για την παραμέλησή τους. Άμεσα ενημερώθηκε η Εισαγγελία Ανηλίκων για να ερευνήσει την υπόθεση ωστόσο "Το Χαμόγελο του Παιδιού" δεν έλαβε ποτέ πληροφορίες για την έκβασή της
  • Τον Σεπτέμβριο του 2011 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε μια κλήση για τα ίδια παιδιά αλλά επειδή δεν υπήρχαν αρκετές πληροφορίες ώστε να στοιχειοθετηθεί καταγγελία, ενημερώθηκε η Εισαγγελία Ζακύνθου για την κλήση αλλά και για την καταγγελία του 2009 και η απάντηση ήταν ότι η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο. Με βάση την καταγγελία του 2009,  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε για την κοινωνική έρευνα της Πρόνοιας  στην οποία αναφερόταν ότι η οικογένεια χρήζει συστηματικής κι επισταμένης διερεύνησης από αρμόδια υπηρεσία. Επίσης ανέφερε ότι έχουν γίνει καταθέσεις κι επιπλέον έχει ενημερωθεί το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.
  • Τον Αύγουστο του 2017 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε νέα καταγγελία για την έντονη παραμέληση των ίδιων παιδιών. Ενημερώθηκε άμεσα,  τηλεφωνικώς και γραπτώς, η Εισαγγελία όπου επισημάνθηκαν όλες οι προηγούμενες ενέργειες και καταγγελίες.

Για ακόμα μια φορά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να διερευνεί  τις καταγγελίες που λαμβάνει. Οι μόνοι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές αρχές και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε καταγγελία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ