Ελλαδα

Χρ. Ζαχαράκης: Ξέφραγο αμπέλι η Θράκη - Το παιχνίδι με την Τουρκία θα παιχτεί εκεί

Ο πρέσβης επί τιμή προειδοποιεί για τους χειρισμούς στο Σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη και τη Θράκη μίλησε ο πρέσβης επί τιμή Χρήστος Ζαχαράκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha.

Αναλυτικά:

Σκοπιανό

Εάν κρίνω από όσα έχουν διατυπωθεί και από Ελληνικής και από Σκοπιανής πλευράς όσον αφορά στο όνομα, φαίνεται να υπάρχει κάποια προσέγγιση στο πλαίσιο των γνωστών προτάσεων, δηλαδή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.  

Εκεί που το πράγμα έχει παραμείνει εντελώς ασαφές είναι κατά πόσο στο πλαίσιο αυτής της φημολογούμενης συμφωνίας έχουν διατηρηθεί οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την χρήση αυτού του ονόματος έναντι όλων και στο εσωτερικό των Σκοπίων.

Η μακεδονική γλώσσα, αν το πάρει κανείς από απόψεως καθαρά γλωσσολογικής… ένας τόπος μπορεί να έχει ένα ιδίωμα. Εδώ έχουμε κάτι παραπάνω. Οποιαδήποτε γλώσσα να ομιλείτο στην περιφέρεια των Σκοπίων, αν σε αυτό προσπαθούσαμε να δώσουμε και εθνοτικό προσδιορισμό,  θα ήταν κάτι το οποίο αντιβαίνει την βασική γραμμή μας. Αν εμείς έχουμε αποφασίσει να παραιτηθούμε από την βασική γραμμή, ασφαλώς θα υπάρχει προσέγγιση.

Προφανώς μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν. Από την άλλη όμως επιδιώκουν κάποια πράγματα από μας, τα οποία δεν μπορούμε να δώσουμε χωρίς αντάλλαγμα. Αυτοί επιζητούν, αυτοί επισπεύδονται. Η ένταξή τους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ περνάει από το κλειδί των Αθηνών.

Αν αρχίσει κάποιος να υποχωρεί από τα προαπαιτούμενα, βεβαίως μπορεί να βρεθεί λύση αλλά μπορεί αυτή η λύση να είναι κάτι που μας προσφέρει όφελος ή όχι; Δεν υπάρχει προσέγγιση απόψεων. Ούτε είμαστε κοντά στη λύση ούτε είναι θέμα των επόμενων ημερών, όπως περιγράφεται. Εγώ φοβάμαι τον όρο της «σαλαμοποίησης» του προβλήματος. Εδώ υπάρχει μια σύμβαση, όπου ο ένας συμβαλλόμενος  παίρνει ό,τι θέλει και ο άλλος αγοράζει.

Εδώ μπαίνουν οι πιέσεις των τρίτων, οι οποίες θα στηριχθούν πάνω στην μέθοδο της σαλαμοποίησης. Δίνουμε μια μερική ικανοποίηση,δώστε μας όλα, ό,τι θέλουμε εμείς.  Δεν μπορεί να πιέσει την Αθήνα, δεχτείτε τα όλα τώρα.

Θράκη

Αφήνουμε τη Θράκη ξέφραγο αμπέλι. Το παιχνίδι με την Τουρκία θα παιχτεί στην Θράκη. Η επίσκεψη του κ. Ιντζέ στο πλαίσιο καθαρά προεκλογικού ανταγωνισμού με τον Ερντογάν, είναι κάτι εντελώς ακατανόητο. Ακόμα και πολιτικός κυνισμός και δεν θα έπρεπε να επιτρέψουμε στον Ιντζέ να έρθει γιατί και απόψεις χειρότερες από τον Ερντογάν έχει και χαμένος είναι 100%.

Έλληνες στρατιωτικοί

Σε μακροχρόνια περιπέτεια μπήκαμε από την αρχή. Περνάει ο καιρός χωρίς να κινηθεί η δέουσα διαδικασία. Κανείς δεν ξέρει ποιά θα είναι τελικά η κατηγορία με την οποία θα παραπεμφθούν και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα.  Είναι φανερό ότι δεν είναι νομικό θέμα στην Τουρκία. Είναι θέμα καθαρά πολιτικό και θα χρησιμοποιηθεί όσο είναι προς το συμφέρον τους να το χρησιμοποιούν πολιτικά.