Ελλαδα

Ρατσισμός και στην εργασία για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας (εικόνες, video)

Παγκόσμια ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail-5.jpg
©Athens Voice / Κατερίνα Καμπόσου

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως η Παγκόσμια ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας με στόχο όχι μόνο την καταγραφή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ αλλά και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα που αφορούν στην έκφραση και στην αποδοχή της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας, οργανώσεις  ΛΟΑΤΚΙ, εκπρόσωποι από τον Συνήγορο του Πολίτη, εργατικών σωματείων και ΜΚΟ συμμετείχαν σε εκδήλωση στα γραφεία του ευρωπαϊκού  κοινοβουλίου με θέμα: «Καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Σύγχρονες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

thumbnail-10.jpg

Στο πάνελ συμμετείχαν 10 ομιλητές, μεταξύ των οποίων και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα. Η ομιλία ξεκίνησε με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Δημήτρη Παπαδημούλη, αρμόδιου για την Ισότητα των φύλων και τη Διαφορετικότητα στην Κομισιόν.

Οι διακρίσεις που εντοπίζονται στον εργασιακό τομέα, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,  καθώς και απέναντι στα οροθετικά άτομα ήταν κάποια από τα θέματα που απασχόλησαν τους ομιλητές.

Στο μήνυμά του ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «πολλές χώρες δυστυχώς ακόμα και σήμερα ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ του ιδίου φύλου. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει δεσμευτεί για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων. Ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεσμεύομαι να συνεχίσω να εργάζομαι προς την ίδια κατεύθυνση  με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και διάλογο».

• [Βίντεο] Δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη για την 17η Μαΐου 2018, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας
 

Σε δήλωσή του στην Athens Voice ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επεσήμανε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος της ομοφοβίας σε χώρες στις οποίες η ισότητα των φύλων είναι πολύ πίσω, αναφέροντας ενδεικτικά τη Λετονία, Ρωσία και Ρουμανία. «Σκοπός είναι η ισότητα των Φύλων να εμπεδωθεί και στη συνείδηση εν γένει της κοινωνίας, καθώς υπάρχει ήδη το νομικό αίτημα».  

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα σχετικά με τις διακρίσεις στον εργασιακό τομέα; 

Το αν η κοινωνία είναι έτοιμη ή αν πρέπει να την περιμένουμε είναι ένα υποκριτικό ερώτημα ανέφερε στην ομιλία της η Κ. Λυκοβαρδή, εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη. «Ο Συνήγορος προσπαθεί να χειριστεί με εχεμύθεια τα περιστατικά και τιμά τη σημερινή ημέρα ως μια ημέρα μνήμης για θύματα ομοφοβίας, χαράς και ευθύνης του καθενός για να γίνουν πράξη τα ισότιμα δικαιώματα».

xax.jpg

Η Ε. Βαρχαλαμά, νομική σύμβουλος της ΓΕΣΕΕ ανέφερε πως το συνδικαλιστικό  κίνημα αντιλαμβάνεται τις διακρίσεις των ΛΟΑΤΚΙ στα εργασιακά και παραδέχεται πως αποτυπώνονται καθημερινά σε ένα μεγάλο βαθμό παρόλο που έχουν γίνει κάποια βήματα για τη καταπολέμηση των ομοφοβικών περιστατικών. 

Χαιρετισμούς προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης απηύθυνε μέσω μηνυμάτων η κυρία Ρ. Δούρου και Μ. Στρατηγάκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ