Ελλαδα

Πού βρίσκεται o Phylax, το άγαλμα που προκάλεσε αντιδράσεις στο Π. Φάληρο

Ο δημιουργός του Κωστής Γεωργίου αποκαλύπτει τα σχέδιά του για το γλυπτό που έριξαν βάνδαλοι με σχοινιά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
phylax2342.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο Phylax ξεκουράζεται σε μια αποθήκη. Είναι στο χέρι μου αν θα τοποθετηθεί εκ νέου στη θέση του» ανέφερε ο δημιουργός του κόκκινου αγάλματος, που προκάλεσε αντιδράσεις στο Παλαιό Φάληρο.

Από την ημέρα τοποθέτησής του στο βάθρο, υπήρξαν πολίτες που έκαναν λόγο για προσβολή των χριστιανικών ηθών, στοιχεία σατανισμού και μαύρης μαγείας. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, δεν έμειναν στα λόγια και προχώρησαν στον βανδαλισμό του γλυπτού, ρίχνοντάς το από τη θέση του, τα ξημερώματα της 18ης Ιανουαρίου.

«Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου μού έχει ζητήσει να γυρίσει ο "Phylax" στη θέση του αλλά εγώ δεν θα ήθελα να βρεθώ ξανά στη μέση θρησκευτικών και πολιτικών παιχνιδιών» ξεκαθάρισε ο Κωστής Γεωργίου, συνδέοντας τις αντιδράσεις με την έλλειψη παιδείας.

phlyeaxa.jpg

«Η τέχνη πρέπει να καταθέτει ιδέες και να δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα να βλέπει τον κόσμο και διαφορετικά από ό,τι έχει συνηθίσει να τον βλέπει. Έχουμε κενό παιδείας στα εικαστικά. Ένα έργο τέχνης σε δημόσιο χώρο προσφέρει στον πολίτη σε αυτή την δύσκολη περίοδο μια εικόνα ανάσας» ανέπτυξε το σκεπτικό του.

Όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ, έχει δεχτεί προτάσεις να μεταφέρει το άγαλμα σε άλλη τοποθεσία, εκτός Ελλάδας.

«Το έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κύπρο» τόνισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ