Ελλαδα

Η ΚΕΔΕ επιστρέφει ως «απαράδεκτο», το νομοσχέδιο Σκουρλέτη

Έκτακτη Γενική Συνέλευση και στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που θα πραγματοποιηθούν στις 11 και 12 Μαΐου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
img_4817.jpg

Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης Ι» ζητά με ψήφισμά του το ΔΣ της ΚΕΔΕ, μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου της Γιώργου Πατούλη.

Παράλληλα η ΚΕΔΕ ζητά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα καθώς και τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις θέσεις της, επί του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε «να απορρίψει στο σύνολό του το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου και να το επιστρέψει στον Υπουργό ως απαράδεκτο, γιατί δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις που έχει εκφράσει και καταθέσει επίσημα η Κ.Ε.Δ.Ε, αλλά και δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, για να επιτελέσει το έργο του, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.

Ταυτόχρονα καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων να συνεδριάσουν άμεσα και να λάβουν αποφάσεις, στη βάση του σχετικού ψηφίσματος αλλά και να ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής υπογραφών από πολίτες και αιρετούς κατά της ψήφισης και εφαρμογής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα καλεί όλους τους Δήμους και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση και προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων να προσέλθουν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση και στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που θα πραγματοποιηθούν στις 11 και 12 Μαΐου.

Πατούλης: «Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου που διαλύει την Αυτοδιοίκηση»

Κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «τερατούργημα», επισημαίνοντας ότι «διαλύει την Αυτοδιοίκηση και καταστρέφει τη χώρα».

«Τους το επιστρέφουμε ως απαράδεκτο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση και καμία διαβούλευση για ένα νομοσχέδιο που προσβάλλει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης καθώς δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση όπως είναι η αποκέντρωση και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση. Θα δημιουργηθούν πρακτικά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων και την καθημερινότητα των πολιτών».

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «παραπέμπει αόριστα στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προκαλεί ακυβερνησία στους Δήμους και κατασκευάζει Δήμους ομήρους του εκάστοτε υπουργού».

Ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διαμήνυσε πως αν το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποσύρει το σχέδιο νόμου, η Αυτοδιοίκηση ενωμένη και μαζί με τις τοπικές κοινωνίες θα αντιδράσει δυναμικά με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Οδικός χάρτης της ΚΕΔΕ

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον «Οδικό Χάρτη» της ΚΕΔΕ καλούνται τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων της χώρας  να συγκληθούν στις 4 και 7 Μαΐου, καθώς και τα Δ.Σ. των ΠΕΔ στις 8 και 9 Μαΐου, ώστε να ληφθούν αποφάσεις πάνω στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. 

Επίσης συγκαλείται Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 11 Μαΐου και κοινό Συνέδριο  ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στις 12 Μαΐου.

Βασικά σημεία ψηφίσματος του ΔΣ της ΚΕΔΕ

Ειδικότερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ με το ψήφισμα του αποφάσισε

  • Να απορρίψει στο σύνολό του το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου,  και να το επιστρέψει στον Υπουργό ως απαράδεκτο, γιατί δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις που έχει εκφράσει και καταθέσει επίσημα η Κ.Ε.Δ.Ε., αλλά και δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, για να επιτελέσει το έργο του, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.
  • Να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου.
  • Να ζητήσει την άμεση έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Κυβέρνηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο νόμου που θα προωθεί πραγματικά τη μεταρρύθμιση.
  • Να καταγγείλει ότι το συγκεκριμένο Ν/Σ οδηγεί τους Δήμους σε ακυβερνησία, χάος και παράλυση. Ενώ ενισχύει τη διαφθορά και την συναλλαγή στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων.
  • Να ζητήσει από τον Υπουργό να δεσμευθεί πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος να ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
  • Να ζητήσει τη σύσταση Επιτροπής στην οποία θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης μέσω της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.
  • Καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων να συνεδριάσουν και να λάβουν αποφάσεις, στη βάση του παρόντος ψηφίσματος.
  • Καλεί όλους τους Δήμους στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση και στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαΐου 2018.

Να σημειωθεί ότι επί των παρόντων, υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου ψήφισε σύσσωμο το ΔΣ της ΚΕΔΕ εκτός από το μέλος του ΔΣ και επικεφαλής της Παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» Δ. Μπίρμπα.

Το μέλος του ΔΣ και Εκπρόσωπος του Συντονισμού Αιρετών Τ. Κανταράς καθώς και η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελ. Παντελάκη τάχθηκαν υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου, διατυπώνοντας τη δική τους πρόταση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ