Ελλαδα

Μυτιλήνη: Τι λένε εθελοντές γιατροί για τον θάνατο του Αφγανού πρόσφυγα

Είχε καταστραφεί ολοσχερώς το ιατρείο στη Μόρια σε συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4178652.jpg
EUROKINISSI

Στην υπόθεση του θανάτου Αφγανού πρόσφυγα, χθες, στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, εξαιτίας χρόνιας σοβαρής καρδιολογικής νόσου, αναφέρθηκαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εθελοντές γιατροί που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν στη διάρκεια της νύχτας το ιατρείο του καταυλισμού στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Σύμφωνα λοιπόν με τους γιατρούς του MMS (Moria Medical Support - Υγειονομική Υποστήριξη στη Μόρια), ο χώρος παροχής υπηρεσιών υγείας στον καταυλισμό της Μόριας, στη διάρκεια της νύχτας, όπου προσέφεραν υπηρεσίες, καταστράφηκε ολοσχερώς σε συγκρούσεις ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες το βράδυ της 9ης Απριλίου. Κατάφεραν να ξαναστήσουν το ιατρείο, το οποίο όμως δεν λειτούργησαν ξανά για λόγους ασφαλείας.

Επέλεξαν να προσφέρουν τις υπηρεσίας τους λειτουργώντας το νυχτερινό ιατρείο στην μονάδα των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» που λειτουργεί σε χώρο εξωτερικά του κυρίως καταυλισμού. Εκεί και εργάσθηκαν το βράδυ της Κυριακής (15 Απριλίου) όταν και πάλι επέλεξαν να διακόψουν την παροχή υπηρεσιών υγείας, επίσης για λόγους ασφαλείας. «Εκείνο το βράδυ της 15ης Απριλίου», λένε οι γιατροί του MMS, «προσήλθε ο Αφγανός που κατέληξε. Διαπιστώθηκε αμέσως η σοβαρότητα της κατάστασής του, ζητήθηκε δε η άμεση διακομιδή του στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, πράγμα το οποίο και έγινε αμέσως. Όπως πληροφορηθήκαμε, και στο Νοσοκομείο κρίθηκε πολύ σοβαρή η κατάστασή του και εισήχθηκε στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας, όπου και κατέληξε».

Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης Αφγανοί, κυρίως, πρόσφυγες έχουν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της Μυτιλήνης, ζητώντας την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλει και τον απεγκλωβισμό τους από τη Λέσβο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό αλλά και καταγγέλλοντας πλημμελή περίθαλψη του Αφγανού, όταν προσήλθε στο νυχτερινό ιατρείο της Μόριας. Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος Αφγανός πέθανε χθες το πρωί, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι καταγγέλλουν τον θάνατό του από την περασμένη Δευτέρα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ