Ελλαδα

Ποια είναι η διαδικασία μετά από τροχαίο με τραυματισμούς;

Τι ισχύει και τι μπορείτε να κάνετε; Η νέα στήλη Law & Order της A.V. έχει τις απαντήσεις

39494116_486285795199629_3212801331735560192_n.jpg
Κίμωνας Αλεξανδρόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2525341_1.jpg
Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Καλησπέρα, παρακαλώ έχω ένα ερώτημα για  το οποίο ψάχνω απεγνωσμένα απάντηση. Ποια η διαδικασία μετά από τροχαίο ατύχημα, στο οποίο προκλήθηκαν τραυματισμοί;


Στην περίπτωση που στο τροχαίο ατύχημα προκλήθηκαν τραυματισμοί καλείτε άμεσα την Τροχαία, το ΕΚΑΒ και την ασφαλιστική σας εταιρεία. Αν είναι δυνατόν θα πρέπει να μην μετακινούνται τα οχήματα, να αναζητήσουμε μάρτυρες καθώς επίσης να ληφθούν πολλές φωτογραφίες από τον τόπο επέλευσης της ζημίας. Η Τροχαία θα συντάξει δικογραφία, στην οποία θα περιλαμβάνεται δήλωση του αστυνομικού υπηρεσίας που πήγε στον τόπο του ατυχήματος και σχεδιάγραμμα. Ακόμη, θα καλέσει όλους του εμπλεκόμενους και τους μάρτυρες να προσέλθουν τις επόμενες ημέρες στο Αστυνομικό τμήμα και να δώσουν κατάθεση. Κατά το στάδιο αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί για το τι θα καταθέσουμε στην αστυνομία και να αναζητήσουμε καθοδήγηση, καθώς οι καταθέσεις αυτές χρησιμοποιούνται στη δικαστική διαμάχη.

Η ευθύνη του υπαίτιου οδηγού είναι διπλή, αστική και ποινική. Η αστική ευθύνη αντιστοιχεί στην υποχρέωση του να αποζημιώσει μέσω της ασφαλιστικής του εταιρείας τις υλικές ζημίες και τις σωματικές βλάβες των τρίτων. Τρίτοι δεν είναι μόνο ο οδηγός και οι επιβάτες του άλλου εμπλεκόμενου οχήματος, αλλά και οι επιβάτες του ίδιου του υπαίτιου αυτοκινήτου. Στα κονδύλια αποζημίωσης περιλαμβάνονται όχι μόνο ιατρικά και λοιπά έξοδα του τραυματισμένου αλλά και τα διαφυγόντα κέρδη όπως επίσης και η ηθική του βλάβη.

Ο υπαίτιος οδηγός έχει, ωστόσο, και ποινική ευθύνη για τραυματισμούς τρίτων (είτε επέβαιναν στο άλλο εμπλεκόμενο όχημα είτε στο δικό του όχημα). Όσοι έχουν τραυματιστεί θα κληθούν από την τροχαία σε κατάθεση και θα ερωτηθούν αν επιθυμούν την ποινική δίωξη αυτού που τους προκάλεσε τον τραυματισμό. Η απάντηση στην ερώτηση αυτή έχει σημαντικές συνέπειες καθώς βάσει αυτής θα ξεκινήσει και η αντίστοιχη διαδικασία.

Στην περίπτωση που εμπλέκεται επαγγελματικό όχημα ή/και όταν έχουμε θάνατο, αποδίδονται ποινικές κατηγορίες στον υπαίτιο οδηγό, ακόμα και αν οι τραυματισμένοι δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν την ποινική του δίωξη. Στην περίπτωση αυτή, ο υπαίτιος οδηγός θα παραπεμφθεί στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου, κατόπιν κλήσης από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αντιμετωπίζετε θέματα και θέλετε να μάθετε περισσότερα; Στείλτε κι εσείς τις απορίες σας στο kalexandropoulos@aolawyers.gr και διαβάστε τις απαντήσεις στο επόμενο θέμα της νέας στήλης Law & Order.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ