Ελλαδα

Μαινόμενος Φίλης κατά ΣτΕ: Η απόφαση για τα θρησκευτικά παραβιάζει το Σύνταγμα

Ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «οδυνηρή έκπληξη»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
filis23.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Το ΣτΕ παρερμηνεύει ή και παραβιάζει το Σύνταγμα», δήλωσε ο Νίκος Φίλης σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου για το μάθημα των Θρησκευτικών που φέρνει τα πάνω - κάτω στον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», χαρακτήρισε «οδυνηρή έκπληξη» την απόφαση αυτή, επισημαίνοντας όμως πως «το μάθημα θα γίνει με τον σύγχρονο τρόπο που έχουμε επιλέξει».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι στις προωθούμενες αλλαγές έχει συμφωνήσει η Εκκλησία και υπάρχει μάλιστα και σχετικό πρωτόκολλο.

«Ένα ανώτατο δικαστήριο με αρμοδιότητα να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, με την απόφασή του αυτή παρερμηνεύει ή και παραβιάζει το Σύνταγμα. Το πρώτο είναι πως το Σύνταγμα δεν λέει ότι πρέπει να κάνουμε προσηλυτισμό στα σχολεία, αλλά ότι πρέπει να αναπτύσσουμε τη θρησκευτική συνείδηση. Δεν λέει ότι πρέπει να έχουμε ομολογιακό μάθημα για να μαθαίνουν τα παιδιά τα δόγματα. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν για τις θρησκείες. Η Ορθοδοξία ως επικρατούσα στην Ελλάδα θα έχει τον πρώτο λόγο. Αλλά και για τα άλλα δόγματα και θρησκείες.

» Το δεύτερον, το Σύνταγμα μιλάει για ανεξιθρησκεία, το δικαίωμα να πιστεύει όποιος θέλει, χωρίς να επηρεάζεται από το κράτος ή άλλους θεσμούς με τρόπο προσηλυτιστικό. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα που παρακάμπτει, παρερμηνεύει, παραβιάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, πρέπει να απαντήσει... Το υπουργείο επεδίωξε να εκσυγχρονίσει ένα μάθημα που ήταν σε παρακμή. Αυτό συνάντησε την αντίδραση των φονταμενταλιστών και των ακραίων δεξιών κύκλων. Δυστυχώς, το ΣτΕ με αυτούς συντάσσεται» ανέφερε.

Όπως είπε, «το μάθημα θα γίνει με τον σύγχρονο τρόπο που έχουμε επιλέξει. Θέλουμε τα παιδιά που είναι δίπλα-δίπλα στα θρανία, μεταναστόπουλα και ελληνόπουλα, να καταλαβαίνει το ένα το άλλο, να ξέρουν από πού πηγάζουν οι θρησκευτικοί πόλεμοι και το φαινόμενο της τρομοκρατίας».

Επεσήμανε, δε, ότι όλες οι αλλαγές έγιναν μετά από συζήτηση με την Εκκλησία.

«Υπάρχει και πρωτόκολλο όπου συμφωνεί τελικά η Εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν πέρυσι, τώρα βγαίνει το ΣτΕ και γίνεται σούπερ Ιερά Σύνοδος, με σούπερ αρχιεπίσκοπο τον κ. Σακελλαρίου, τον πρόεδρο του ΣτΕ. Αυτά είναι θλιβερά πράγματα» πρόσθεσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ