Ελλαδα

Τι έχει συμβεί με το βίντεο που μετανάστες σφάζουν αρνί στη Λέσβο

Η πραγματικότητα πίσω από το «ντοκουμέντο» που προκάλεσε σάλο στα social media

Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο με τον ισχυρισμό, ότι «κτηνοτρόφος έπιασε στα πράσα τρεις μετανάστες να σφάζουν τα ζωντανά του», δημιούργησε σάλο στα social media.

Το είδαμε στο lesvosnews.gr (αρχική δημοσίευση) και στα thecaller.griefimerida.gr,
athensmagazine.grtriklopodia.grpolitisonline.comthestival.grkatohika.grellhnografos,
diaforetiko.grtinealarissa.gr και άλλες.

Όπως διαβάζουμε στο παραπάνω άρθρο, «Με απύθμενο θράσος τρεις μετανάστες μπήκαν μέρα – μεσημέρι μέσα σε αγρόκτημα κτηνοτρόφου κοντά στο ΚΥΤ Μόριας και άρχισαν να σφάζουν τα ζωντανά του.
Ο κτηνοτρόφος που τους παραφύλαγε επί ημέρες γιατί έχανε κάθε τόσο και λιγάκι τα ζωντανά του, τους έπιασε στα «πράσα» και για να εξασφαλίσει το βίντεο – ντοκουμέντο προσποιήθηκε τον φίλο και τους κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο.Για να μην τον καταλάβουν μάλιστα τους έπιασε την κουβέντα την ώρα που έσφαζαν ένα αρνί και τους είπε να τους δώσει πέντε ευρώ για να του δώσουν λίγο κρέας.
Αυτοί μάλιστα φάνηκαν γενναιόδωροι και προσφέρθηκαν να του βάλουν λίγο κρέας σε μία σακούλα δωρεάν !!!
Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο που κάνει το γύρω του διαδικτύου μέσα από το Facebook.»

Όμως τα γεγονότα είναι εντελώς διαφορετικά. Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η αστυνομία προσήγαγε τους τρεις Ιρακινούς που φαίνονται σε αυτό. Στην κατάθεσή τους ανέφεραν ότι είχαν αγοράσει το αρνί ζωντανό, από έναν κρεοπώλη – κτηνοτρόφο του νησιού. Στη συνέχεια κλήθηκε ο κρεοπώλης για κατάθεση, ο οποίος επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό των τριών Ιρακινών. Μετά την επιβεβαίωση ότι όντως είχαν αγοράσει το αρνί από αυτόν, η αστυνομία τους άφησε ελεύθερους.

Το lesvosnews.gr ανασκεύασε το αρχικό δημοσίευμα με νέο ρεπορτάζ που παρουσιάζει τα νέα στοιχεία. Αν και ο αρχικός ισχυρισμός, με βάση τα στοιχειά της αστυνομίας, έχει ήδη καταρριφθεί, προσπαθήσαμε να βρούμε πώς ακριβώς δημιουργήθηκε αυτό το hoax. Καταρχάς, επικοινωνήσαμε με τον δημοσιογράφο Γιάννη Σινάνη, που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα. Μας είπε ότι δημοσιοποίησε το βίντεο με τους ισχυρισμούς, έτσι όπως του μεταφέρθηκαν από το άτομο που βιντεοσκόπησε τη σκηνή, δηλαδή το ίδιο άτομο που του το έδωσε για να το δημοσιεύσει.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes