- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μόλις 1 εκατομμύριο κατοικίες είναι ασφαλισμένες στην Ελλάδα
Ενδιαφέροντα στοιχεία από την μελέτη Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος
Περίπου 1 εκατομμύριο κατοικίες είναι ασφαλισμένες από τις συνολικά 6,4 εκατομμύρια που έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2011, με τις κλοπές, τα καιρικά φαινόμενα και τη φωτιά να είναι οι τρεις κυριότεροι λόγοι αποζημίωσης περιουσίας.
Αυτό αναφέρεται στη νέα οικονομική μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος «Ασφάλιση Περιουσίας 2016» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ένωσης: http://www.eaee.gr/cms/sites/default/files/oikmel-property2016gr.pdf.
Η ασφάλιση περιουσίας αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κλάδο της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς στον οποίο δραστηριοποιήθηκαν 34 ασφαλιστικές επιχειρήσεις το 2016 με την μορφή της ανώνυμης εταιρείας ή του υποκαταστήματος αλλοδαπής επιχείρησης.
Ο μερισμός της παραγωγής του κλάδου ανά κανάλι διανομής είχε ως εξής: η συνεργασία με τις τράπεζες (bancassurance) συμμετέχει με 42,6% επί του συνόλου, τα ανεξάρτητα δίκτυα (μεσίτες, πράκτορες) συμμετέχουν κατά 41,5%, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι (ιδιόκτητο δίκτυο) 10,5%, και οι απευθείας πωλήσεις 5,4%. Σύμφωνα με την απογραφή που διενέργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2011, υπάρχουν 4,1 εκατ. κτίρια αποκλειστικής ή μικτής χρήσης στην Ελλάδα που χρησιμοποιούνταν για να στεγάσουν, μεταξύ άλλων, 6,4 εκατ. κατοικίες.
Οι συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην έρευνα της ΕΑΕΕ είχαν ασφαλίσει περίπου 1 εκατ. κατοικίες και 205 χιλιάδες λοιπούς κινδύνους στο τέλος του 2016.
Για τα παραπάνω συμβόλαια, η συνολική ασφαλισμένη αξία σε ότι αφορά την αθροιστική κάλυψη πυρός (κτιρίου και περιεχομένου) και απώλειας κερδών ήταν της τάξεως των 249 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 112 δισ. ευρώ αφορούσαν στην ασφάλιση κατοικιών και 137 δισ. ευρώ σε λοιπούς κινδύνους. Για το σύνολο των ανωτέρω συμβολαίων δηλώθηκαν 10,5 χιλιάδες ζημιές και πληρώθηκαν 23,6 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις ενώ σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω μεγέθη αποζημιώσεων αναφέρονται στην εκτίμηση στην λήξη του 2016 που αφορά το έτος έκδοσης/έναρξης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Με δεδομένο ότι δεν έληξαν όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, το 2016, εκτιμάται ότι στο τελικό κόστος των αποζημιώσεων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη τόσο του πλήθους των ζημιών όσο και του ποσού των αποζημιώσεων μέχρι την λήξη τους καθώς και της πλήρους ωρίμανσης των αποζημιώσεων και σε μεταγενέστερη επεξεργασία θα γίνει επανεκτίμηση του τελικού κόστους των αποζημιώσεων.
Όσον αφορά το μέρος της έρευνας για τις αιτίες των ζημιών, για τις περισσότερες αναφέρονται ως αίτια οι κλοπές, τα καιρικά φαινόμενα και η φωτιά.
Η μέση ζημία (σύμφωνα με την εκτίμηση του πρώτου έτους) έφθασε τα 6.049 ευρώ (2.128 ευρώ για τις κατοικίες, 9.929 ευρώ για τους λοιπούς κινδύνους).
Σημειώνεται τέλος ότι, σύμφωνα με την μελέτη των αποζημιώσεων, το συνολικό ύψος της αποζημίωσης για τις ζημιές κάθε έτους είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ικανοποιητικά μετά από 3-4 έτη από την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατασχέθηκαν οχήματα, πλαστές πινακίδες και χαρτονομίσματα
Μηδενική ανοχή από την Πυροσβεστική - Ήδη έχουν επιβληθεί 365 πρόστιμα και έγιναν 60 συλλήψεις
Ένα από τα πιο δημοφιλή αστρονομικά φαινόμενα για το ευρύ κοινό
H συγκινητική ανάρτηση της μητέρας της
Η ημέρα δεν συγκαταλέγεται στις υποχρεωτικές αργίες
Λιποθυμικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Αρετσού - Μεταφέρθηκε στο 424
Προσωρινά κρατούμενος ένας από τους 22 κατηγορούμενους - Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι υπόλοιποι
Γενικά αίθριο σκηνικό - Πού αναμένονται μεμονωμένες καταιγίδες
Από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου 20 στρέμματα αγροτικής γης
Οι ενστάσεις που έγιναν δεκτές αντιστοιχούν μόλις στο 2,11% του συνόλου
Η νέα ρύθμιση τροποποιεί την κοινή υπουργική απόφαση του 2021
Την είδηση έκανε γνωστή ο ξάδελφός του, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης
Συναγερμός για phishing
Λίγες μέρες μετά το σοβαρότατο τροχαίο που είχε
Δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχονται μεγάλο αριθμό ερωτημάτων
Στο επίκεντρο το «κυνήγι των ονείρων» των νέων σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο
Πρεμιέρα με ένα κείμενο για το μπάσκετ ως φιλοσοφία ζωής και ένα ποίημα της Μ. Σκουρολιάκου
Με γεμάτα πλοία, πληρότητες 100% στα ΚΤΕΛ και αυξημένη κίνηση στα αεροδρόμια συνεχίζεται η φυγή για το τριήμερο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.