Ελλαδα

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις πολιτών για τη μη εφαρμογή της απαγόρευσης καπνίσματος

Οργανωμένη ομάδα από τη δράμα ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1545337.jpg
φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Πληθαίνουν οι επίσημες αντιδράσεις αγανακτισμένων πολιτών για τη μη εφαρμογή της απαγόρευσης καπνίσματος σε δημόσιους χώρους στη χώρα μας. Η τελευταία προέρχεται από τη Δράμα, όπου μια ομάδα πολιτών αποφάσισε με αναφορά της, την οποία υπογράφουν 770 πολίτες, να ζητήσουν από τον δήμο, τη Δημοτική Αστυνομία, την αστυνομία, την Περιφέρεια και τους επιθεωρητές Εργασίας να κάνουν το αυτονόητο: να μεριμνήσουν για την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η ομάδα προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα. Κατέθεσε αναφορά και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας, ζητώντας από τους εισαγγελείς «να διερευνήσουν τα ποινικά αδικήματα που πιθανόν έχουν τελέσει όλοι οι αιρετοί και δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται στη μη εφαρμογή του νόμου παραβιάζοντας τον όρκο τους, είτε από αμέλεια, είτε από απαράδεκτη άγνοια, είτε ακόμη με σκοπό να προσπορίσουν οικονομική ωφέλεια σε τρίτους, όπως π.χ. καταστηματάρχες, και μάλιστα επιφέροντας βλάβη στην υγεία των πολιτών». Την αναφορά προσυπογράφουν ο Ιατρικός, ο Οδοντιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Νεφροπαθών και η Οικολογική Κίνηση της Δράμας.

Οπως επισημαίνεται στην αναφορά, η Ομάδα Ενεργών Πολιτών συνεστήθη το 2016 από πολίτες, «που είχαν και έχουν την ίδια αγωνία: να εφαρμοστεί ο νόμος της απαγόρευσης του καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στις δημόσιες υπηρεσίες και σε κάθε προβλεπόμενο εκ του νόμου χώρο στον νομό Δράμας». Στην αναφορά περιγράφονται οι προσπάθειες της ομάδας να φέρει προ των ευθυνών τους αρμόδιους φορείς του νομού και όπως σημειώνεται, «το συμπέρασμα που αποκομίσαμε είναι ότι ελάχιστοι επιθυμούν πραγματικά να εφαρμοστεί αποτελεσματικά ο νόμος».

Η ομάδα διευκρινίζει: «Η απαίτησή μας να αδειάσουν οι δημόσιοι χώροι από τα ντουμάνια δεν αποτελεί κάποιο αντικαπνιστικό φετίχ μας ως μη καπνιστών, αλλά έχει να κάνει με την εξίσωση “λιγότερος καπνός = λιγότερος καρκίνος, λιγότερα καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα = λιγότερος θάνατος”». Μεταξύ άλλων, καλεί την Ελληνική Αστυνομία, παρότι δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διενέργεια των ελέγχων, «να πράττει το προφανές, αυτονόητο και επιβαλλόμενο καθήκον της: να αποδέχεται τις κλήσεις των πολιτών για επέμβαση σε χώρους όπου παρανομούν οι καπνιστές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ