Ελλαδα

Στο Πρωτοδικείο κρίνεται το μέλλον του αγαπημένου ξενοδοχείου του Ανδρέα Παπανδρέου και του Ούλοφ Πάλμε (εικόνες)

Ένα βήμα πριν από το «λουκέτο» για την ιστορική «Ανθούσα» της Κρήτης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4340813.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ Β. - ΣΑΪΤΑΣ Π.

Κινδυνεύει με λουκέτο ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Κρήτης, στο οποίο έχουν καταλύσει προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης όπως αυτής του Ούλοφ Πάλμε.

Το ξενοδοχείο «Ανθούσα» στην Σταλίδα της ανατολικής Κρήτης βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμη καμπή του.
papa1.jpg

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretalive.gr όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση που αναμένεται να εκδώσει σε περίπου ένα μήνα το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου μετά το αίτημα για υπαγωγή του σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης που υπέβαλε πιστωτικό ίδρυμα.

Όπως υποστηρίζεται η υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης θα είναι καταστροφική αφού στην πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει και σε πώληση του ακινήτου σε εξευτελιστικές τιμές δεδομένου ότι παύει να υφίσταται το διοικητικό συμβούλιο και τον απόλυτο λόγο έχει ο διαχειριστής.

papa2.jpg

Τα δημοσίευμα κάνουν λόγο για ασφυκτικές πιέσεις από την τράπεζα, η οποία από τη μία «εκβιάζει» με πλειστηριασμούς και από την άλλη επιδιώκει την ειδική διαχείριση, βλέποντας ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές. Υποστηρίζεται ακόμα ότι παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις που έχουν υποβάλλει στην τράπεζα για διακανονισμό, καμία δεν έχει γίνει αποδεκτή και η κατάσταση με τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς και τώρα το αίτημα της ειδικής διαχείρισης έχει «γονατίσει» την εταιρεία, η οποία είναι βιώσιμη και μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Η εταιρεία αμφισβητεί ο συνολικό ύψος των οφειλών προς την τράπεζα, το οποίο σύμφωνα με το πιστωτικό ίδρυμα ανέρχεται σε 32 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την εταιρεία οι πραγματικές οφειλές είναι 19 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά της τράπεζας υποστηρίζεται ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, ότι βρίσκεται σε μόνιμη οικονομική αδυναμία και ότι ο χαμηλός τζίρος που κάνει δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για εξυπηρέτηση των τεράστιων οφειλών.

Η τράπεζα υποστηρίζει ότι η εταιρεία δεν έχει καταβάλλει ούτε ευρώ τα τελευταία χρόνια και ότι υπάρχει άρνηση από μέρους της για την οποιαδήποτε ρύθμιση. Αναφέρθηκε επίσης ότι υποχρεώθηκαν να καταγγείλουν την σύμβαση και να προχωρήσουν σε τρία προγράμματα πλειστηριασμών για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Τότε διαπίστωσαν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλειοδότες και έτσι έκριναν ότι θα έπρεπε να προχωρήσουν στην διαδικασία της ειδικής διαχείρισης ως η πλέον συμφέρουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο Κρήτης συζητείται με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας αίτημα για εφαρμογή του νόμου Δένδια, όπως είναι γνωστός, και έτσι υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον. Ο δικηγόρος της εταιρείας, Λάμπης Δαμιανάκης, υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας του νόμου, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται, ευνοεί τις τράπεζες καθώς σε περίπτωση που χάσουν την υπόθεση, έχουν δικαίωμα έφεσης σε αντίθεση με τους οφειλέτες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ