Ελλαδα

Είναι η Τσικνοπέμπτη η πιο άχρηστη γιορτή; Ψηφίστε

Πάρτε μέρος στο δημοψήφισμα που θα δώσει μια για πάντα απάντηση

Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, ας κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από την κωμικ... συγγνώμη... από τη σκληρή επικαιρότητα κι ας αναρωτηθούμε: Τι στο διάολο χρειάζεται αυτή η γιορτή της Τσικνοπέμπτης; Θέλω να πω, τι ακριβώς προσφέρει μια γιορτή στην οποία εθιμοτυπικά καταναλώνεται κρέας σαν να μην υπάρχει αύριο, όταν αυτοί που το καταναλώνουν θα ξαναφάνε κρέας και αύριο και μεθαύριο και έφαγαν κρέας και χτες και προχτές;

Σε μια κοινωνία που δεν είχε τη δυνατότητα να τρώει συχνά κρέας, η Τσικνοπέμπτη ήταν όντως μια ευκαιρία για γιορτή. Σε μια δυστοπική κοινωνία που θα έχουν επικρατήσει οι βίγκαν, θα είναι μια ευκαιρία για γιορτή (έστω και απαγορευμένη από τον νόμο). Σε μια κοινωνία που η δεύτερη πιο συνηθισμένη συμβουλή του γιατρού μετά το «κόψε το τσιγάρο» είναι το «περιόρισε το κρέας», μου φαίνεται πως δεν είναι παρά μια ευκαιρία για τις ταβέρνες να ανανεώσουν το απόθεμά τους. Και τίποτα απολύτως για κανέναν άλλο.

Με δεδομένο ότι μια γιορτή είναι μια αφορμή για απόδραση από τη ρουτίνα, η Τσικνοπέμπτη θα έπρεπε, κανονικά, να αφορά μόνο βετζετέριαν συνανθρώπους μας ή συνανθρώπους που η μάχη με τη χοληστερίνη τους έχει στερήσει την απόλαυση της κρεατοφαγίας. Για τους υπόλοιπους, μια Χορτοπέμπτη ή μια Αρακοπέμπτη θα ήταν πολύ πιο κοντά στην έννοια του έκτακτου που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί μια γιορτή.

Παρ' όλα αυτά, και σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας θα στριμωχθούν σε ταβέρνες τις οποίες, έτσι κι αλλιώς, επισκέπτονται τακτικά και θα φάνε τα πιάτα που, έτσι κι αλλιώς, αποτελούν τον κορμό του διαιτολόγιού τους. Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου, αλλά η εικόνα τους μου μοιάζει τόσο γιορτινή όσο η εικόνα αλκοολικού που γιορτάζει κάτι έκτακτο ανοίγοντας ένα μπουκάλι κρασί.  

Επειδή μπορεί να κάνω λάθος και επειδή μπορεί να μην ξέρω τι λέω και επειδή το να ξαναφάω κρέας την Πέμπτη, ενώ έχω φάει την Τετάρτη και θα ξαναφάω την Παρασκευή, έχει όντως κάτι το εορταστικό που μου διαφεύγει, παρακαλώ ψηφίστε. Πάρτε μέρος στο δημοψήφισμα που θα δώσει μια για πάντα απάντηση στο ερώτημα: Είναι η Τσικνοπέμπτη η πιο άχρηστη γιορτή;