Ελλαδα

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στο Δήμο Αθηναίων για τα τραπεζοκαθίσματα

Τι λένε οι κάτοικοι στο Κολωνάκι για την παράνομη «κατάληψη» των πεζόδρομων στην Τσακάλωφ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bar.jpg
APXEIOY: EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Θετικά είναι τα μηνύματα που αποκομίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ.  Γιώργος Καμίνης από την πρόσφατη απόφαση για την απομάκρυνση των μη αδειοδοτημένων τραπεζοκαθισμάτων και αυθαίρετων κατασκευών  στην οδό Τσακάλωφ.  Με επιστολή της, η Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου παροτρύνει τον κ. Καμίνη να επεκτείνει την εφαρμογή της απόφασης αυτής και σε άλλους δρόμους, «έτσι ώστε αυτή η πρώτη ορθή και επιβεβλημένη ενέργεια της Δημοτικής Αρχής να έχει τελικά αποτελέσματα και να μην αποτελέσει απλώς μια σύντομη παρένθεση για τον πολύπαθο πεζόδρομο της οδού Τσακάλωφ».

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι «εναλλακτικά, θα μπορούσε να επιτραπεί η ανάπτυξη αυστηρά μιας μόνο σειράς τραπεζοκαθισμάτων ανά πλευρά του πεζοδρόμου, σε επαφή με την πρόσοψη των καταστημάτων». 

 Παραθέτουμε την επιστολή της Κίνησης Πολιτών Κολωνακίου προς τον Δήμαρχο Αθηναίων:

«Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για την απόφασή σς να απομακρυνθούν τα μη αδειοδοτημένα τραπεζοκαθίσματα και οι αυθαίρετες κατασκευές, από τον πεζόδρομο της οδού Τσακάλωφ, πράγμα άλλωστε που αποτέλεσε αίτημα του σωματείου μας και γενικότερα των κατοίκων του Κολωνακίου. Επίσης, χαιρετίζουμε την πρόθεσή σας, σύμφωνα με τις δηλώσεις σας στον «ΑΘΗΝΑ 9,84» και τον «ΣΚΑΪ», για συνέχιση – επέκταση αυτής της πολιτικής, έτσι ώστε αυτή η πρώτη ορθή και επιβεβλημένη ενέργεια της Δημοτικής Αρχής να έχει τελικά αποτελέσματα και να μην αποτελέσει απλώς μια σύντομη παρένθεση για τον πολύπαθο πεζόδρομο της οδού Τσακάλωφ. 

Σας υπενθυμίζουμε ότι ταχθήκαμε εγγράφως υπέρ της εισήγησής σας για τη ΜΗ παραχώρηση χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο της οδού Τσακάλωφ για το έτος 2018, τόσο στο Συμβούλιο της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, όσο και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να επιτραπεί η ανάπτυξη αυστηρά μιας μόνο σειράς τραπεζοκαθισμάτων ανά πλευρά του πεζοδρόμου, σε επαφή με την πρόσοψη των καταστημάτων. 

Εξάλλου, θα πρέπει να επισημάνουμε πως το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον πεζόδρομο της οδού Τσακάλωφ, αποτελεί μέρος του γενικότερου προβλήματος που επικρατεί στο Κολωνάκι και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Περαιτέρω, οι αλλαγές που επήλθαν στη διαδικασία αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) με τον ν 4442/2016 αναμένεται να εντείνουν το όλο πρόβλημα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και σε βάρος της ανάπτυξης άλλων επιχειρήσεων ήπιας όχλησης (πχ. Εμπορικά καταστήματα). 

Συνεπώς, παρακαλούμε να κινητοποιήσετε τις υπηρεσίες σας για συστηματικό έλεγχο των Κ.Υ.Ε. σε όλο το Κολωνάκι (και όχι μόνο στην Τσακάλωφ) λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα εξής:

Ωράριο Μουσικής – Ηχορύπανση 

Ήδη το Συμβούλιο της 1ης Δημοτικής Κοινότητας αποφάσισε την έκδοση τοπικής Κανονιστικής για τον περιορισμό της παράτασης ωραρίου μουσικής στην περιοχή έως τη 1.00 πμ κατά ανώτατο όριο, πρωτοβουλία την οποία υποστηρίξαμε εγγράφως. Ωστόσο, μια κρίσιμη παράμετρος που ο δήμος θα πρέπει να ελέγχει συστηματικά είναι η μέγιστη ηχοστάθμη της μουσικής (πλέον η Δημοτική Αστυνομία διαθέτει ηχόμετρα και κάνει ελέγχους) καθώς και αν κατά τη λειτουργία της μουσικής, οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Υπενθυμίζεται πως η λειτουργία μουσικής σε υπαίθριο χώρο προϋποθέτει και την ανάλογη άδεια. 

Ανάπτυξη Τραπεζοκαθισμάτων – Συνάθροιση Κοινού και Οχλαγωγία 

Η αυθαίρετη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα και σχετικές κατασκευές, πέραν του ότι αναιρεί την ελεύθερη χρήση του, προκαλεί υπέρμετρη συνάθροιση κοινού σε υπαίθριο χώρο και συνακόλουθα οχλαγωγία που διαταράσσει βάναυσα την ησυχία των περιοίκων, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες. Η υπηρεσία του δήμου Αθηναίων αρμόδια για τη χορήγηση τέτοιων αδειών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην εφαρμογή της νέας σχετικής Κανονιστικής Απόφασης, ενώ όσοι ιδιοκτήτες Κ.Υ.Ε. δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια ή δεν τηρούν τους όρους της άδειας που τους έχει χορηγηθεί θα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες πάραυτα. 

Παράνομη Στάθμευση – Παρκαδόροι 

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης συνάθροισης κοινού τις βραδινές ώρες, κυρίως την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, παρατηρείται έντονο πρόβλημα αντικανονικής στάθμευσης σε κεντρικούς δρόμους, όπως και σε δρόμους πέριξ των Κ.Υ.Ε.  (στάθμευση σε θέσεις κατοίκων, σε γωνία, σε διπλή σειρά, επί του πεζοδρομίου κλπ) Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν παρκαδόροι οι οποίοι συνεργάζονται με Κ.Υ.Ε. και σταθμεύουν οχήματα θαμώνων σε δημόσιο χώρο, ωστόσο το θέμα είναι αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δρόμοι που Αντιμετωπίζουν Πρόβλημα  

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε λάβει από μέλη του σωματείου μας, προβλήματα των ως άνω περιπτώσεων υπάρχουν πιο έντονα στους εξής δρόμους (αλφαβητική σειρά): Λουκιανού, Πατριάρχου Ιωακείμ, Πλουτάρχου, Σκουφά, Τσακάλωφ, Φιλικής Εταιρείας και Χάρητος». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ