Ελλαδα

Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ: Οι τέσσερις μείζονες διαφωνίες των πρυτάνεων

Δε φώναξαν τον υπουργό Παιδείας στη Σύνοδό τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σοβαρότατες  διαφωνίες από τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας διατυπώθηκαν ενάντια στην ανωτατοποίηση των ΤΕΙ της Αττικής, που προωθεί με νομοσχέδιό του ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου και συνολικά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Λεπτομερέστερα,  οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, στη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου τους στην Αθήνα, διατύπωσαν τις εξής μείζονες (και πολλές δευτερεύουσες) διαφωνίες, σχετικά με την ίδρυση «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής», το οποίο σχεδιάζεται ως ανωτατοποίηση και ταυτόχρονα συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας – Πειραιά:

  • «Η επιχειρούμενη ίδρυση Τμημάτων, μέσω της συγχώνευσης Τμημάτων ΤΕΙ, συχνά αμφισβητούμενου γνωστικού αντικειμένου για πανεπιστημιακού επιπέδου ίδρυμα, σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα περί προγραμμάτων σπουδών αυτών των Τμημάτων, θέτει σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή αξιοπιστία του αποτελέσματος. Επιπλέον, είναι πιθανόν να δημιουργήσει ζητήματα αποκλίσεων από τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, τα οποία θα αμφισβητήσουν το κύρος των παρεχόμενων τίτλων σπουδών από το νέο Ίδρυμα.
  • Προβλέπεται δημιουργία νέων Προγραμμάτων Σπουδών, τετραετούς διάρκειας, χωρίς διαδικασία αξιολόγησης από την ΑΔΙΠ και με αυτόματη πιστοποίηση, ενώ όλα τα υπόλοιπα Ιδρύματα και Τμήματα της χώρας θα πρέπει σύντομα να υποβληθούν στις διαδικασίες πιστοποίησης τίτλων σπουδών. Οι αλλαγές στα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών απαιτούν, συνήθως, μακρά και προσεκτική σχεδίαση και εφαρμόζονται σταδιακά με σαφείς και λεπτομερείς προβλέψεις για το μεταβατικό στάδιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει προηγηθεί τέτοια διαδικασία.
  • Θεσμοθετείται αυτόματη μεταφορά όλων των σημερινών φοιτητών στα νέα Τμήματα Πανεπιστημίου και λήψη πτυχίου πανεπιστημίου με το νέο πρόγραμμα, δηλαδή με αυτόματη «αναγνώριση» των μαθημάτων, που έχουν διδαχθεί στο Τμήμα ΤΕΙ, στο οποίο φοιτούν. Τα νέα προτεινόμενα Τμήματα θα πρέπει να απονέμουν πτυχίο πανεπιστημίου, μόνο στους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν τα νέα Πανεπιστημιακά Προγράμματα Σπουδών.
  • Θεσμοθετείται η αυτόματη μετατροπή των θέσεων όλων των καθηγητών ενδιάμεσων βαθμίδων των δύο ΤΕΙ σε καθηγητές πανεπιστημίου, χωρίς καμία κρίση ή άλλη διαδικασία ελέγχου. Μόνο για τους καθηγητές Α’ βαθμίδας των καταργούμενων ΤΕΙ προβλέπεται ένταξη σε προσωποπαγείς θέσεις και έλεγχος τυπικών προσόντων με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό αποτελεί παραβίαση της ισονομίας, σε σχέση με τους καθηγητές πανεπιστημίων, που έχουν κριθεί και διοριστεί με διαφορετικά ακαδημαϊκά κριτήρια».

Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο ο υπουργός Παιδείας δεν είχε προσκληθεί.