Ελλαδα

«Κύμα» καταγγελιών, μπαράζ συλλήψεων για ενδοοικογενειακή βία στον απόηχο της δολοφονίας Γρίβα

Η εικόνα που καταγράφεται σχεδόν ένα μήνα μετά την γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων

Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ενδοοικογενειακή βία: Καθημερινότητα οι δεκάδες καταγγελίες, αλλά και οι συλλήψεις - Σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά

Δεκάδες καταγγελίες θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας εξακολουθούν να καταγράφονται καθημερινά από τις αστυνομικές αρχές, μετά τη φρικτή δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων. 

Οι αλλαγές που προώθησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τα απανωτά λάθη που οδήγησαν στη δολοφονία της νηπιαγωγού από τον πρώην σύντροφό της -ο οποίος παραμένει κρατούμενος στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού-, φαίνεται ότι λειτούργησαν καταλυτικά στην αποκάλυψη των δραμάτων που ζούσαν μέχρι πρότινος εκατοντάδες άνθρωποι· κυρίως γυναίκες αλλά και κάποιοι άνδρες. Πολλά θύματα φιλοξενούνται ήδη στα αποκαλούμενα «ασφαλή σπίτια» (safe houses), με ορισμένα από αυτά να ζητούν να παραμείνουν ακόμη και μετά τη σύλληψη των δραστών...

Η βία ανάμεσα στα ζευγάρια έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα ή τουλάχιστον τώρα αποκαλύπτεται η πραγματική εικόνα των όσων συμβαίνουν στις οικογένειες, αναφέρουν αξιωματικοί της Ασφάλειας που χειρίζονται περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Ενδοοικογενειακή βία: 1.000 συλλήψεις μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα

Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, μέσα σε μόλις εννέα ημέρες, έγιναν 850 καταγγελίες σε ολόκληρη τη χώρα για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 617 άτομα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους εισαγγελείς και η πλειοψηφία αυτών προφυλακίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους -μεταξύ αυτών, να μην πλησιάσουν την σύντροφο ή σύζυγο τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ΕΛ.ΑΣ. λάμβανε κατά μέσο όρο κάθε ημέρα περίπου 147 κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, κατά μέσο όρο 10 γυναίκες ενεργοποιούσαν την εφαρμογή «panic button». Την τελευταία εβδομάδα μόνο, το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης σε ολόκληρη τη χώρα δέχθηκε 1.025 κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όταν στην βάρδια του τηλεφωνικού κέντρου καταγράφονται συνολικά 10.000 κλήσεις για κάθε είδους περιστατικά. 

Μόνο την τελευταία εβδομάδα οι αστυνομικοί προχώρησαν στη διαχείριση 633 υποθέσεων, προχωρώντας στη σύλληψη 379 δραστών.

Θύματα ενδοοικογενειακής βίας και παιδιά © Μichal Parzuchowski/ Unsplash

Αντιμέτωπα με ενδοοικογενειακή βία πολλά παιδιά

Την ίδια ώρα, στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας, καθημερινά, κατά μέσο όρο τέσσερις γυναίκες προσέρχονται για εξέταση έπειτα από επίθεση που δέχθηκαν από τον σύντροφο ή τον σύζυγο τους. Παρόμοιος είναι ο αριθμός και των παιδιών που εμφανίζονται καθημερινά στα εξεταστήρια των ίδιων υπηρεσιών, με έναν εκ των δύο γονιών να ζητούν να εξεταστούν τα παιδιά τους.

Την τελευταία εβδομάδα, σε δομές ή «safe houses» μεταφέρθηκαν 23 θύματα, κάποια εκ των οποίων μαζί με τα παιδιά τους. Το σημαντικό με τα «ασφαλή σπίτια», που λειτουργούν πλέον σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι ότι εκτός από την φρούρηση τους από αστυνομικούς επί 24ωρου βάσεως, υπάρχει διαρκής παρουσία ψυχολόγου, παιδοψυχολόγου, στελεχών από κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους και ιδιωτών οι οποίοι προσφέρουν κάθε είδους στήριξη στα θύματα βίας. Και αυτό διότι δεν αρκεί απλώς να μεταφερθεί σε ένα σπίτι το θύμα βίας, αλλά χρειάζεται καθοδήγηση για το πώς θα διαχειριστεί το περιστατικό και τι είδους κινήσεις πρέπει να κάνει προκειμένου να ξεφύγει από την παλιά της ζωή.

Οι δήμοι - πρωταθλητές στις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία

Αχαρνές, Πειραιάς, Άλιμος, Πάτρα, Ηράκλειο και Περιστέρι είναι οι δήμοι στους οποίους καταγράφονται, μέχρι στιγμής οι περισσότερες καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Οι καταγγελίες μέσα σε δύο εβδομάδες στο αστυνομικό τμήμα Μενιδίου έφτασαν τις 100, στο ΑΤ Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά έγιναν 71, στο τμήμα Αλίμου έγιναν 69, στο ΑΤ Πάτρας 66, στο Ηράκλειο σημειώθηκαν 64 καταγγελίες και στο ΑΤ Περιστερίου συνολικά 61.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2020 σχηματίσθηκαν συνολικά 5.400 δικογραφίες για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ το 2023 οι δικογραφίες εκτινάχθηκαν στις 11.500. Το 2024, σύμφωνα με τις έως τώρα καταγγελίες, οι υποθέσεις που θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του έτους, πέντε γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από συντρόφους ή συζύγους. Το 2023, καταγράφηκαν συνολικά 13 γυναικοκτονίες.