Ελλαδα

Άνοιξε πάλι η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα - Ποια κριτήρια άλλαξαν

Έως τις 26 Δεκεμβρίου η προθεσμία για να διορθωθούν οι αδικίες - 3+1 διευκρινιστικές οδηγίες για να αποφευχθούν νέες «αστοχίες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
κοινωνικό μέρισμα

Τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα έχουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας όσοι φορολογούμενοι θεωρούν ότι αδικήθηκαν κατά την προηγούμενη διαδικασία.

Η εφαρμογή www.koinonikomerisma.gr θα παραμείνει ανοικτή έως τις 26 Δεκεμβρίου. Η παράταση στη λειτουργία δόθηκε προκειμένου, όπως είχε αναφέρει και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, να διορθωθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό οι «αστοχίες» που παρατηρήθηκαν στο σύστημα αναφορικά με συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι και μονοπρόσωπα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο παράτασης του κοινωνικού μερίσματος έχουν υπάρξει οι ακόλουθες αλλαγές αναφορικά με τα κριτήρια:

  • Αν το αιτών πρόσωπο είναι 67 ετών και άνω, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Αν το αιτών πρόσωπο είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Για τις μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει προσαύξηση 0,25 στην κλίμακα ισοδυναμίας του νοικοκυριού και μέχρι το μέγιστο του 3.
  • Δεν θεωρείται ένδειξη πολυτελούς διαβίωσης η δήλωση ποσού έως 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

1) Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση κατά την περίοδο παράτασης;

Απάντηση: Όλοι ανεξαιρέτως αρκεί να μην συμμετέχουν σε νοικοκυριό του οποίου η αίτηση έχει εγκριθεί. Δεν απαιτείται να έχετε εκκρεμή, ακυρωμένη ή απορριφθείσα αίτηση.

2) Έχω εγκεκριμένη αίτηση αλλά δεν έλαβα το επίδομα λόγω προβλήματος με τον λογαριασμό μου. Τι κάνω τώρα;

Απάντηση: Μόλις υπάρξει ενημέρωση με την τελική λίστα απορρίψεων από τις τράπεζες, θα ακυρωθούν οι αιτήσεις που δεν πληρώθηκαν και οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα μπορούν στη συνέχεια να κάνουν νέα αίτηση, στην οποία πρέπει να προσέξουν να δηλώσουν ΙΒΑΝ έτσι ώστε να εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα. Θα υπάρξει σύντομα σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση.

3) Είμαι μονογονεϊκή οικογένεια που εγκρίθηκε στην κυρίως φάση. Πως μπορώ να κάνω αίτηση ώστε να πάρω τη διαφορά;

Απάντηση: Δεν χρειάζεται να κάνετε αίτηση. Θα υπολογιστεί αυτόματα από το σύστημα η διαφορά και θα πιστωθεί στο λογαριασμό που έχετε ορίσει στην αίτησής σας όταν πληρωθεί το κοινωνικό μέρισμα αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην περίοδο παράτασης.

4) Έχω εγκεκριμένη αίτηση από την κυρίως φάση του Κοινωνικού Μερίσματος (έως 12/12/2017) και θέλω να την ακυρώσω. Πως το κάνω;

Απάντηση: Δεν έχετε δικαίωμα ακύρωσης εγκεκριμένης αίτησης της κυρίως φάσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ