Ελλαδα

Προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης καταλογίζουν δικαστές και εισαγγελείς στην κυβέρνηση

Στη γενική συνέλευση της Ένωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δικαστήριο
Δικαστήριο © EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση έκανε λόγο για προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της σε μία προσπάθεια ελέγχου της ανεξαρτησίας τους.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης αναφερόμενος στους κινδύνους κατά της δικαστικής ανεξαρτησίας αναφέρθηκε σε δεκάδες δηλώσεις υπουργών με τις οποίες, όπως είπε, εξαπολύθηκε επίθεση κατά της Δικαιοσύνης για συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Δεν υπάρχει, ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης, αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα βέβαια την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις Υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις είτε χλεύαζαν είτε κατηγορούσαν ανοιχτά για διαπλοκή το δικαστικό σώμα χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, ενώ τέλος μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε και ως γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ακόμη, ο κ. Σεβαστίδης ανέφερε ότι οι δικαστές είναι αποφασισμένοι να απαντούν στις προκλήσεις αλλά όπως πρόσθεσε «δεν πρόκειται το δικαστικό σώμα να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια ούτε να γίνει μέρος του προβλήματος. Όμως δεν θα αφήνουμε αναπάντητες προκλήσεις, αλλά αιτιολογημένα θα εξηγούμε στην κοινωνία τους σκοπούς που κάθε φορά επιδιώκονται».

Επίσης, ο κ. Σεβαστίδης έκανε λόγο για υποχρηματοδότηση της Δικαιοσύνης, ζήτησε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και νομοθετική ρύθμιση με την οποία να απαγορεύονται στο εξής οι τοποθετήσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών σε κυβερνητικές η άλλες κρατικές θέσεις, τοποθετήσεις, που όπως είπε, «θίγουν το κύρος της Δικαιοσύνης».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Σεβαστίδης για το θέμα του πόθεν έσχες, ανέφερε ότι το εν λόγω θέμα αποτέλεσε «αντικείμενο σπέκουλας και πολιτικής εκμετάλλευσης» ενώ επισήμανε «πως δεν υπάρχει προηγούμενο επίθεσης κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος και μεγαλύτερο ψεύδος από το ότι οι δικαστές δεν θέλουν να δηλώσουν πόθεν έσχες, όταν ανελλιπώς επί 20 έτη οι δικαστές δηλώνουν πόθεν έσχες».

«Πρόβλημα», αναρωτήθηκε για όσα είπε πριν μία εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης, «είναι το ότι έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντίθετη από τη δική του άποψη; Tο μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη κατανόησης του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης. Να κρίνει του νόμους. Αυτή είναι η δουλειά μας κύριε υπουργέ και αυτή τη δουλειά θα συνεχίσουμε να την κάνουμε».

Κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου στο χαιρετισμό του και απαντώντας για τελευταία φορά, όπως είπε, στους υπαινιγμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι οι δικαστές αποφεύγουν τον έλεγχο του πόθεν έσχες τόνισε ότι «δεν είμαστε εκτός νόμων στη Δικαιοσύνη».

Ο κ. Σακελλαρίου, ο οποίος είχε καταγγείλει πριν μία εβδομάδα για «ωμή παρέμβαση» τον υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε απάντηση εφ΄ όλης της ύλης για όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Σακελλαρίου, ανέφερε: «Δεν κρυπτόμεθα πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Εφαρμόζουμε το δίκαιο με βάση το σύνταγμα. Και δεν δεχόμεθα επεμβάσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις. Θα σταθούμε στο ύψος μας. Σε ότι αφορά το περίφημο ζήτημα του πόθεν έσχες, οι δικαστές υποβάλλουν πάντα δηλώσεις και θα συνεχίσουν να υποβάλλουν. Δεν είμαστε εκτός νόμων στη Δικαιοσύνη. Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθεί και η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να λήξει το εν λόγω θέμα».

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, κάλεσε τους δικαστές να συνεχίσουν «απερίσπαστοι το έργο της δικαιοσύνης προς χάριν των πολιτών» για να προσθέσει: «Μην σας φοβίζει το βάρος μην σας πτοούν οι δυσκολίες». Στις παθογένειες που μαστίζουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος ενδεικτικώς για την υπερφόρτωση της Δικαιοσύνης είπε ότι «μόνον στο Εφετείο της Αθήνας βρίσκονται σε εξέλιξη 280 δίκες μεταξύ ων οποίων πολλές με πολυάριθμους κατηγορουμένους».

Τέλος, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αναφέρθηκε στο κύρος της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της, όπως και εκπρόσωποι άλλων δικαστικών Ενώσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ