Ελλαδα

Ικανοποίηση της οικογένειας Τσαλικίδη για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Έκρινε ότι η ελληνική πολιτεία δεν προέβη σε επισταμένες έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ικανοποίηση της οικογένειας Τσαλικίδη για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Την ικανοποίηση της οικογένειας Τσαλικίδη, μετέφερε ο δικηγόρος των συγγενών του Κώστα Τσαλικίδη, για την την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με την υπόθεση του πρώην στελέχους της Vodafone, που είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο σπίτι του στον Κολωνό το 2005. 

Η υπόθεση είχε αρχειοθετηθεί, όταν κρίθηκε ότι το πρώην στέλεχος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας είχε αυτοκτονήσει, εκδοχή που δεν συμμερίζονται συγγενικά του πρόσωπα. 

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου δικαίωσε τους συγγενείς, κρίνοντας ότι η ελληνική πολιτεία δεν προέβη σε επισταμένες έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου του.

Μετά από την καταδίκη της Ελλάδας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Αντώνης Λιώγας ζήτησε τη δικογραφία, που έχει αρχειοθετηθεί, προκειμένου να την μελετήσει και να δει αν μπορεί να υπάρξει για την υπόθεση εκ νέου έρευνα. 

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε αποζημίωση 50.000 ευρώ  για τους συγγενείς. 

Όπως σχολιάζουν οι ίδιοι, με αυτή την απόφαση αποκαθίσταται η μνήμη του νεκρού, και καταδεικνύονται οι πλημμέλειες στην ποινική διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του θανάτου του. 

«Στα όσα νόμιμα θα πρέπει δικονομικώς να ακολουθήσουν, ενόψει της ανατροπής των δεδομένων της υπόθεσης του Κώστα Τσαλικίδη από την έκδοση της παραπάνω απόφασης, η οικογένειά του θα είναι πεισμόνως και σταθερώς παρούσα», υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση. 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ