- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διευθυντής ΕΜΥ: Οι φονικές πλημμύρες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής
«Ανάλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές έως το Σάββατο»
«Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι συνηθισμένα τον Νοέμβριο επειδή αυτός ο μήνας είναι από τους πιο βροχερούς του χρόνου. Κάποια χαρακτηριστικά τους, όμως, όπως είναι η ένταση, μας επιτρέπει να συνδέσουμε τα φαινόμενα αυτά με την κλιματική αλλαγή».
Την εξήγηση αυτή δίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος για τις εντονότατες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Μάνδρα της Αττικής και λίγες ημέρες νωρίτερα το νησί της Σύμης στα Δωδεκάνησα ή παλαιότερα την Κέρκυρα στο Ιόνιο.
«Το φαινόμενο ως φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο» λέει και υπενθυμίζει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έζησε η Αθήνα όταν τον Νοέμβριο του 1961 μια άγρια και παρατεταμένη νεροποντή που ξέσπασε λίγο πριν τα μεσάνυκτα της 6ης του μηνός στοίχισε τη ζωή σε 43 άτομα ενώ προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές.
Τι προκαλεί όμως αυτό το φαινόμενο; «Ένας συνδυασμός αέριων μαζών που έρχονται από την Κεντρική Ευρώπη ή τη Μεσόγειο και "φορτώνονται" με υδρατμούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που διατηρούν ακόμη οι θάλασσες» απαντά.
«Η θάλασσα είναι ακόμη ζεστή οπότε ευνοείται η συγκέντρωση υδρατμών» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Οι ποσότητες του νερού που φέρνουν τα συστήματα αυτά στην περιοχή μας είναι πολύ μεγάλες. Ξέρουμε λοιπόν ότι κάποια στιγμή η μπόρα θα ξεσπάσει και ότι για ευνόητους λόγους οι παραθαλάσσιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι πόσο τοπικού επιπέδου θα είναι το φαινόμενο, εάν θα συνοδεύεται από χαλαζοπτώσεις ή ισχυρούς ανέμους και σε πιο χρονικό εύρος θα εκδηλωθεί».
Ο Αντώνης Λάλος προβλέπει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ανάλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές τις επόμενες ημέρες - τουλάχιστον έως το ερχόμενο Σάββατο που φτάνει η μετεωρολογική πρόβλεψη - και πιθανολογεί ότι συνδέεται με την κλιματική αλλαγή: «Συνδέεται με την εξής λογική» λέει. «Τον Οκτώβριο δεν έβρεξε καθόλου και αυτό είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Ακραία εκδήλωση είναι και χωρίς διακοπές βροχοπτώσεις επί μια εβδομάδα. Μπορεί επομένως να θεωρήσει κανείς ότι τα χαρακτηριστικά αυτά σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου».
Η πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι ότι τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται από τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή οπότε και θα περιοριστούν στις ανατολικές περιοχές. Και ο χειμώνας; «Είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη» απαντά ο κ. Λάλος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Σε ποια μαθήματα εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι
Η πρόγνωση για Αττική και άλλες περιοχές της χώρας
Πίνακας και διάγραμμα με τις 8 υψηλότερες θερμοκρασίες την Κυριακή
Το σχέδιο απόδρασης και η άμεση επέμβαση των σωφρονιστικών
Σώζουν άνδρα δευτερόλεπτα πριν πέσει από τον 6ο όροφο
Τον καταζητούσε η Interpol εδώ και 27 χρόνια για τη δολοφονία Έλληνα ομογενή στην Αυστραλία
Εγκατέλειψαν άρον άρον το όχημα
Αυτοψία Τουρνά σε οικισμούς που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο
Οι περιοχές με κλειστά σχολεία, τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες 2026
Συνελήφθη 43χρονος Τούρκος οδηγός
Τι έδειξαν οι έλεγχοι στα εξεταστικά κέντρα - Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας
Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ζημιές
Όπως τονίζει, πιθανότατα «έχουμε να κάνουμε με μία σμηνοσειρά»
Μέχρι πότε θα διαρκέσουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.