Ελλαδα

260.000 από το Δημόσιο για θάνατο από λαθεμένη διάγνωση

Η υπόθεση τελεσιδίκησε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
260.000 από το Δημόσιο για θάνατο από λαθεμένη διάγνωση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αποζημίωση 260.000 ευρώ θα καταβάλει το Δημόσιο σε συγγενείς μαθητή 14 ετών, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε νοσοκομείο της  Ηπείρου από λαθεμένη ιατρική γνωμάτευση. Η υπόθεση τελεσιδίκησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Τα βασικά δεδομένα της υπόθεσης:

  • Εφημερεύων γιατρός διέγνωσε  ιογενή λοίμωξη και τον έστειλε σπίτι του, ενώ σε λιγότερο από ένα 24άωρο το παιδί πέθανε από μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία
  • Το ποινικό σκέλος: Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παραπέμφθηκαν σε δίκη οι υπεύθυνοι γιατροί του νοσοκομείου που εφημέρευαν την επίμαχη ημέρα (εκ των οποίων η μια έκανε το αγροτικός της) και ο πρόεδρος του νοσοκομείου. Τελικά μόνο ο εφημερεύων ειδικευόμενος γιατρός κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών.
  • Το διοικητικό σκέλος: Ένορκη Διοικητική Εξέταση του νοσοκομείου είχε καταλήξει ότι «δεν προέκυψαν ευθύνες και παράλειψη ιατρικών πράξεων από το προσωπικό του νοσοκομείου και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο».
  • Το αστικό σκέλος: Οι δύο γονείς του άτυχου ανήλικου, η αδελφή του, ο παππούς του και οι δύο γιαγιάδες ζήτησαν από το Δημόσιο συνολική αποζημίωση ύψους 607.123 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από το θάνατο του 14άχρονου και 160.000 ευρώ για την στέρηση των μελλοντικών υπηρεσιών του. Το Εφετείο αποφάσισε να επιδικάσει στους συγγενείς 260.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον εντελώς πρόωρο και άδικο θάνατο- και τώρα το ΣτΕ (φωτογραφία) επικύρωσε την εφετειακή απόφαση. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ