Ελλαδα

Δικαστική Διαμεσολάβηση: Μελέτη δείχνει την αποτυχία της

Τα αρνητικά δεδομένα στην καθυστέρηση της Δικαιοσύνης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μελέτη για την αποτυχία της Δικαστικής Διαμεσολάβησης (ΔΔ) παρουσίασε χτες Δευτέρα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ΕΔΕ) . 

Ο θεσμός που θεωρητικά ισχύει από το 2012, πνέει τα λοίσθια, με αποτέλεσμα οι δικαστικές υποθέσεις να πολλαπλασιάζονται «φρακάροντας» τα δικαστήρια, ν΄ αργούν να εκδικαστούν ή και να παραγράφονται, ενώ η Ελλάδα καταδικάζεται επανειλημμένα γι΄ αυτό το λόγο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μάλιστα η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει, όταν έρθουν στα δικαστήρια οι υποθέσεις των «κόκκινων» δανείων.  Εξάλλου, μαζί με τη ΔΔ, οι Έλληνες αγνοούν και άλλες εναλλακτικές μορφές απονομής της δικαιοσύνης, όπως η απόπειρα συμβιβασμού, η συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς , η διαμεσολάβηση και η διαιτησία.   

Μερικά στοιχεία της μελέτης:

  • Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας όλα τα χρόνια 2012 – 2016 υποβλήθηκαν μόνο 316 αιτήσεις ΔΔ, ενώ την τρέχουσα χρονιά μόλις 27
  • Στις 31.12.2015, στο ίδιο δικαστήριο εκκρεμούσαν 142.620 υποθέσεις
  • Το ίδιο Πρωτοδικείο, όλη εκείνη τη χρονιά, έβγαλε 70.073 αποφάσεις (Σ.Σ. Δηλαδή για κάθε μια υπόθεση που εκδικαζόταν, σωρεύονταν άλλες δυο) 
  • Στο Εφετείο της ίδιας πόλης, πάλι στις 31.12.2015 , εκκρεμούσαν 13.943 υποθέσεις.

Οι μελετητές, αφού τόνισαν πόσο θετικό θα ήταν να διαδοθεί η ΔΔ, στο «δια ταύτα» τού σήμερα προτείνουν αύξηση θέσεων των πρωτοδικών κατά 100% στην Αθήνα και 50% στη λοιπή χώρα.