Ελλαδα

Το BBC παρακολουθεί τον «αργό μαύρο θάνατο» των ακτών της Σαλαμίνας (video)

Εικόνες θλίψης, δηλώσεις απόγνωσης για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Paradise in ruins: Devastation caused by Irma in Barbuda (AERIAL FOOTAGE)

«Αργό πετρέλαιο, μαζούτ, ντίζελ έχουν επικαλύψει μια ολόκληρη ακτή της Ελλάδας. Οι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή. Η πετρελαιοκηλίδα ρυπαίνει τα νερά και τις ακτές της Σαλαμίνας. Η ρύπανση εκτείνεται σε 1,5 χιλιόμετρο ακτογραμμής και θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 μήνες για την απορρύπανση της περιοχής. Ένα δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε κοντά στην Αθήνα την Κυριακή. Όλες οι παράκτιες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και οι αρχές συμβουλεύουν τους ψαράδες να σταματήσουν να ρίχνουν τα δίχτυα τους στην περιοχή. Ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός του δεξαμενόπλοιου κατηγορούνται για εγκληματική αμέλεια. Αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Άγνωστο παραμένει τι προκάλεσε τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου».

Η ΝΔ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση: Φαίνεται, δια γυμνού οφθαλμού, ότι η πετρελαιοκηλίδα στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Σαλαμίνα είναι τεράστια και - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών - υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποστεί σημαντική βλάβη η χλωρίδα της περιοχής. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας για την έγκαιρη απορρύπανση των ακτών της Σαλαμίνας, ο κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια οικολογική καταστροφή είναι υπαρκτός», δήλωσε ο τομεάρχης Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Το Υπουργείο Ναυτιλίας, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων, αφού αντέδρασε πολύ καθυστερημένα, αφήνοντας να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον περιορισμό και τον έλεγχο του μαζούτ που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται ότι τα ανακλαστικά του Υπουργείου Ναυτιλίας δεν λειτουργούν και η ηγεσία του δεν δύναται να αντιμετωπίσει μια οικολογική κρίση, που εκτυλίσσεται λίγα χιλιόμετρα παρακάτω από την έδρα του.

Κατανοώντας την αναστάτωση και την αγωνία των κατοίκων της Σαλαμίνας για τις πιθανές επιπτώσεις του ναυαγίου, απευθύνουμε έκκληση στον Υπουργό κ. Κουρουμπλή να αφήσει τα λόγια και τα αφηγήματα και να προβεί σε απτές πράξεις, που θα επαναφέρουν τη θαλάσσια περιοχή που έχει ρυπανθεί στην πρότερη κατάστασή της. Τέλος, ευελπιστούμε να διερευνηθούν διεξοδικά τα αίτια του ναυαγίου, ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και, αν υπάρχουν ευθύνες, να αποδοθούν στους υπεύθυνους», κατέληξε ο βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ