Ελλαδα

Δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ ζήτησε συγγνώμη για τη «μουσουλμανική καταγωγή»

Δέχθηκε επικρίσεις από συναδέλφους και απάντησε στο Facebook

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
368318-761405.jpg

Η φράση «μουσουλμανική καταγωγή» ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει έναν κύκλο σχολιών στο διαδίκτυο, σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη. 

Από τους πρώτους που είπαν αυτή τη φράση, ήταν η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Μαριλένα Γεραντώνη.

Πρέπει να τονίσουμε ότι Μουσουλμανικό είναι το θρήσκευμα και όχι η καταγωγή και κάποιοι «έκραξαν» άμεσα την δημοσιογράφο για το λάθος και μεταξύ αυτών και κάποιοι συνάδελφοί της. 

Βλέποντας τα σχόλια η Μαριλένα Γεραντώνη απάντησε μέσω Facebook

«Με πόση ευκολία μπορεί κανείς να κρίνει τους πάντες;

Χθες βράδυ κληθήκαμε να καλύψουμε άλλο ένα τρομοκρατικό γεγονός στην Ευρώπη. Για κακή μου τύχη και λόγω των καλοκαιρινών αδειών, ήμουνα εντελώς μόνη στο desk των διεθνών. Για πολύ καλή μου τύχη παρόλ´αυτά, στην παρουσίαση ήταν η εξαιρετική Nicky Lyberaki που συντόνιζε το γεγονός, στο «αυτί» μου είχα έναν από τους καλύτερους αρχισυντάκτες της ελληνικής τηλεόρασης, τον Yiannis Adamidis, αλλά και μια εξαιρετική συνάδελφο, την Luisa Krontiri η οποία έδειξε τον απίστευτο επαγγελματισμό της μένοντας μαζί μου ως αργά, παρά το γεγονός ότι δεν κάνει διεθνές ρεπορτάζ, τροφοδοτώντας με συνεχώς με τηλεγραφήματα, τα οποία μετέφραζα επί τόπου.

Ομολογώ και παραδέχομαι δημόσια ότι ύστερα από αρκετή ώρα συνεχούς ροής και αναφερόμενη στο δράστη, σε ένα από αυτά, αντί να μεταφράσω «με μουσουλμανικό θρήσκευμα» είπα εκ παραδρομής «με μουσουλμανική καταγωγή». Είπα μετά ότι ο δράστης έχει καταγωγή από το Μαγκρέμπ διευκρινίζοντας -το θυμάμαι πολύ καλά- ότι πρόκειται για μία, για κάποια από τις χώρες της Βορείου Αφρικής. Δεν είπα ποτέ ότι είναι χώρα, όπως έγραψαν.

Ποτέ δεν ντράπηκα να πω ότι κάνω λάθος, εξάλλου τα λάθη μας καθιστούν εμπειρότερους, καλύτερους κ πιο προσεκτικούς.

Θα σταθώ ωστόσο στην ευκολία με την οποία κάποιοι στο facebook σπεύδουν να πουν «τι ακούμε πάλι», να παραφράσουν τι έχεις πει (βλ. Μαγκρέμπ) να σου κολλήσουν την ταμπέλα του «αμόρφωτου δημοσιογράφου». Κάποιοι που δεν σε έχουν δει από κοντά, δεν γνωρίζουν τι άνθρωπος είσαι, δε γνωρίζουν τι σπουδές έχεις κάνει. Κάποιοι που φαντάζομαι ότι στη δουλειά τους είναι άψογοι και αλάθητοι. Κάποιοι που στη ζωή τους τα κάνουν όλα τέλεια. Δεν θα παραθέσω τι σπουδές έχω κάνει. Τις γνωρίζουν αυτοί που πρέπει».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ