Ελλαδα

Πάρος

Ολόλευκα σπίτια, εκκλησάκια με γαλάζιους τρούλους και παραλίες με χρυσαφένια άμμο

Το παριανό μάρμαρο ντύνει μερικά από τα πιο εμβληματικά κτήρια παγκοσμίως (ανάμεσά τους και ο Παρθενώνας) αλλά δεν είναι το μοναδικό για το οποίο περηφανεύεται το νησί. Είναι η ίδια η «κυκλαδίτικη» φύση του, ο αέρας, η θάλασσα, η λεπτή χρυσή άμμος των ακτών του. Ακολουθώντας αργά αλλά σταθερά «το μονοπάτι» που χάραξε η Μύκονος στη νυχτερινή, καλοκαιρινή ζωή, η Πάρος, το σχετικά μεγάλο και επίπεδο νησί που βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων διεκδικεί ολοένα και περισσότερους ταξιδιώτες κάθε χρόνο. Το λιμάνι της εξυπηρετεί συχνά τα κρουαζιερόπλοια που ταξιδεύουν στις Κυκλάδες με την ίδια άνεση που τα αρχαία χρόνια εξυπηρετούσε την Παροικιά, παραδοσιακά το εμπορικό κέντρο του νησιού, και τη Νάουσα, την πιο κοσμοπολίτικη και κομψή πόλη στο λιμάνι, ως η μεγαλύτερη εμπορική και ναυτική βάση . Η Πάρος θα σου δείξει ακόμα τις Λευκές, ένα πανέμορφο χωριό σκαρφαλωμένο στο λόφο, τη Χρυσή Ακτή, αγαπημένη παραλία των σέρφερ και το Μαράθι, εκεί όπου βρίσκεται και το αρχαίο λατομείο μαρμάρου που ουσιαστικά είναι κλειστό για το κοινό.

Πάρος

Παροικιά, Αγία Ειρήνη και Πούντα

Πολύβουη, με ρουστίκ ατμόσφαιρα, η Παροικιά, μεγαλώνοντας, «ομορφαίνει». Μόλις βγεις από το καράβι και απομακρυνθείς από το πλήθος στον κεντρικό δρόμο, θα βρεθείς μπροστά στην εκκλησία την Εκατονταπυλιανή. Ολόγυρa τη διατρέχουν τα μικρά ασβεστωμένα στενάκια της πόλης. Η πείνα από το ταξίδι, θα σε οδηγήσει κατευθείαν στον φούρνο Ραγκούση που θα δοκιμάσεις μια από τις εξαιρετικές παραδοσιακές τυρόπιτες με φύλλο. Ακριβώς απέναντι θα βρεις το μονοπάτι που οδηγεί στο Φράγκικο κάστρο. Για να φτάσεις θα χρειαστούν περίπου 7 λεπτά ανηφορικού ποδαρόδρομου, αλλά θα αποζημιωθείς αμέσως αφού το οπτικό σου πεδίο θα χωρέσει ξαφνικά ολόκληρο το λιμάνι (και το νησί). 

Καθώς δύει ο ήλιος, η «πυξίδα» σου σε πάει ενστικτωδώς στην παραλία της Αγίας Ειρήνης στα νότια της Παροικιάς. Τα φοινικόδεντρα φτάνουν μέχρι την άκρη του νερού, μια ενδιαφέρουσα αντίθεση στο γνωστό χαρακτηριστικό τοπίο των κυκλαδικών ακτών. Θα πιεις ένα δροσερό ποτό, θα κολυμπήσεις και φεύγοντας θα γυρίσεις το κεφάλι για μια τελευταία ματιά στο πορτοκαλί φως του ήλιου που σβήνει απέναντι στην Αντίπαρο. Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά θα βρεθείς στο μικρό λιμάνι της Πούντας απ’ όπου φεύγουν τα καραβάκια που επικοινωνούν με την Αντίπαρο. Στη Θέα, το παραθαλάσσιο εστιατόριο, θα γευτείς πιάτα επηρεασμένα από την Πολίτικη κουζίνα, μια επιλογή εξαιρετική πριν πάρεις το δρόμο για την Αντίπαρο και για μερικά βραδινά ποτά. Αν ξημερωθείς εκεί, δοκίμασε με τις τρελοπαρέες που κατακλύζουν τις παραλίες της, kite surf.  

Χρυσή Ακτή, Λεύκες, Αλυκή

Στα ανατολικά και τα νότια της Πάρου, οι επιλογές για κολύμπι είναι εξίσου γοητευτικές. Για τους λάτρεις του σερφ, η απέραντη παραλία της Χρυσής Ακτής με τους αμμόλοφους, είναι η καλύτερη επιλογή. Τα beach bar μαζεύουν γρήγορα κόσμο, σίγουρα όμως κάπου θα βρεις κι εσύ να βολευτείς. Αν σου αρέσουν πιο «πριβέ» εξορμήσεις χωρίς όμως να στερηθείς τις αξιοπρεπείς ανέσεις ενός beach bar θα πας στην Τρυπητή ή στον Φάραγκα.

Νοιώθοντας πως μάζεψες αρκετό ήλιο, αναζητάς λίγη απογευματινή σκιά και φυσικά φαγητό. Είναι η ώρα για μια βόλτα στον παράλιο οικισμό της Αλυκής όπου θα βρεις υπέροχους ψαρομεζέδες δίπλα στη θάλασσα και αν δεν είσαι πολύ του ψαριού, ανηφόρισε το βουνό για να δοκιμάσεις εξαιρετικό κρέας στο χωριό Λευκές. Στην Αλυκή, θα φας στο Μουράγιο. Στις Λευκές θα φας τέλειες μπριζόλες στον Κλαρίνο.

Νάουσα και Σάντα Μαρία

Αν σε τραβάει ο κοσμοπολίτικος αέρας της Πάρου, μάλλον πηγαίνεις βόρεια, στη Νάουσα! Οι ντόπιοι έχουν ασβεστώσει τα σπίτια τους και έχουν περιποιηθεί τα μαγαζιά τους λίγο πριν την καλοκαιρινή περίοδο. Όλα είναι έτοιμα να «εκτεθούν» στο γοητευμένο βλέμμα των επισκεπτών που συνωστίζονται στα στενά λαβυρινθώδη σοκάκια της, αναζητώντας την ιδανική ταβέρνα με προσανατολισμό τη θάλασσα ή το κομψό μαγαζάκι τέχνης ή τους funky ρυθμούς μιας μπάρας. Το βράδυ θα φας οπωσδήποτε στο εστιατόριο Μπαρμπαρόσα, φημισμένο για τις εξαιρετικές γεύσεις του (αλλά και τις «τσιμπημένες» τιμές του). Ο Ευγένιος έχει μετατρέψει την ταβέρνα του πατέρα του σε ένα κομψό εστιατόριο με τέλειο ψάρι και θαλασσινά, φρόντισε να έχεις κάνει κράτηση πριν πας! Ο Τσαχπίνης και ο Μάριος που στέκονται επίσης μπροστά «στο κύμα» είναι εξίσου καλές επιλογές. Αν θέλεις κάτι πιο ελαφρύ και στο… πόδι, θα κάνεις τον περίπατό σου στα δρομάκια νωρίς το απόγευμα, θα απολαύσεις ένα ποτό (μπορεί και δυο) στο art-cafe του Φώτη ή στην βεράντα του Sommaripa Consolato, χαζεύοντας το λιμάνι από ψηλά.  Όταν βραδιάσει για τα καλά, στην αυλή του Agosta θα πιεις λαχταριστά, δροσιστικά κοκτέιλ και τη στιγμή που θα νοιώσεις έτοιμος, θα μπεις μέσα και θα ανέβεις τη σκάλα, εκεί που γίνεται ένας μικρός χαμός!

Για κολύμπι, πήγαινε στις Κολυμπήθρες, το «σεληνιακής» ομορφιάς σύμπλεγμα μικρών παραλιών με τους απόκοσμους σχηματισμούς των βράχων ή στη Σάντα Μάρια, τη μικρή αμμώδη παραλία, μακριά από τα στίφη των τουριστών.  Αν πάλι είσαι στο νησί με την οικογένειά σου, μια οργανωμένη παραλία με το μικρό της μπαρ θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες σου. Μακριά από τα χιλιοπερπατημένα μονοπάτια θα βρεις την μικρή παραλία της Λάγγερης με το ομώνυμο εκκλησάκι. Σε αυτή θα συναντήσεις μόνο ντόπιους. 

Τι να δεις:

Την εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής με τις 100 της πόρτες, χτισμένη όπως λένε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Έχει 99 πόρτες και μια ακόμη κρυφή, η οποία θα ανοίξει σύμφωνα με τον θρύλο όταν η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη γίνει ξανά Ορθόδοξος ναός. Ιδανικός τόπος για να κάνεις την πρωινή σου βόλτα (ή, ακόμη καλύτερα, τη μεσημεριανή).

Το Οινοποιείο Μωραίτη, μόλις μερικά λεπτά έξω από τη Νάουσα. Το τοπικό αυτό οινοποιείο οργανώνει μικρές ξεναγήσεις και δοκιμή κρασιών για τους connoisseurs.   

Λεύκες. Το όμορφο παραδοσιακό χωριουδάκι στο βουνό προσφέρει μια εντυπωσιακή θέα που «περιλαμβάνει» και το νησί της Νάξου. Η πλατεία δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας μετατρέπεται στα μέσα Αυγούστου, και κατά τη διάρκεια του πανηγυριού του χωριού, σε μια τεράστια νησιώτικη μουσική σκηνή. 

Μάρπισσα (Αντίπαρος). Μια διαδρομή 5 λεπτών με την τοπική βάρκα από την Πούντα, σε χωρίζει από ένα ξεχωριστό δείπνο και μια βόλτα στα μπαρ της Αντιπάρου ή μια ευχάριστη βουτιά αν πας πρωί. Ένας καλοκαιρινός προορισμός από μόνος του, η Αντίπαρος, θεωρείται η πιο μικρή, πιο ήσυχη και κομψή εκδοχή της Πάρου.   

Που θα μείνεις:

Yria Resort: «Ανεβασμένο», γοητευτικό και γουστόζικο θα σου προσφέρει ανέσεις σε λογικές τιμές. Διάλεξε τις σουίτες του, εκτός κι αν ζητάς επιπλέον πολυτέλεια, οπότε θα «κλείσεις» μια από τις βίλες. Βρίσκεται κοντά στην Παροικιά αλλά και στη Νάουσα.

Minois Village Hotel Suites & Spa: Με την «τυπική» κυκλαδίτικη αισθητική, προσφέρει τις ανέσεις ενός καλού ξενοδοχείου  και βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Παράσπορου.  

Θα κολυμπήσεις:

Στις Κολυμπήθρες: Βράχια που «βλέπουν» στον κόλπο της Νάουσας και κρυστάλλινα νερά. Σπάνια θα τη βρεις χωρίς κόσμο.

Αγία Ειρήνη: Μικρή και όμορφη παραλία σε μια υπέροχη τοποθεσία. Η σκιά από τους φοίνικες φτάνει μέχρι την ακρογιαλιά. Σήμα κατατεθέν της, το palm beach Paros, το υψηλής αισθητικής beach bar που φροντίζουν οι γάλλοι ιδιοκτήτες του.

Χρυσή Ακτή: Μεγάλη παραλία με αμμόλοφους, ιδανικοί για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Την οριοθετούν αμέτρητα beach bar αλλά πάντα υπάρχει αρκετός χώρος για να απλώσεις την πετσέτα σου.

Μικρή Σάντα Μαρία: Δίπλα στην πιο «τουριστική» Σάντα Μαρία, η μικρή της αντανάκλαση παραμένει κρυμμένη από τα βλέμματα των ταξιδιωτών του καλοκαιριού. Μόλις φτάσεις στο τέρμα του δρόμου, παρκάρεις το αυτοκίνητό σου και περπατάς το αμμώδες μονοπάτι. Υπάρχουν και μερικές ομπρέλες που ανήκουν στο μικρό μπαρ πάνω από την παραλία.

Λάγγερη: Μικρή, όχι οργανωμένη και σχετικά άδεια. Εκεί θα πας αν θέλεις να «απομονωθείς» και βρίσκεσαι κοντά στη Σάντα Μαρία.

Φάραγκας: Ακόμη πιο μακριά από τις γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες στα βόρεια και τα ανατολικά της Πάρου, ο Φάραγκας είναι η καλύτερη οργανωμένη επιλογή σου στα νότια του νησιού.

Τρυπητή: Αμμουδιά και όμορφα νερά. Αν θέλεις μπορείς να απολαύσεις μια μικρή πεζοπορία μέχρι την μικρότερη και πιο «κλειστή» εκδοχή της.

Φαγητό/ Ποτό

Μπαρμπαρόσα: Σταθερή, κλασική αξία στη Νάουσα, δεν θα τον χάσεις. Βρίσκεται ακριβώς έξω από την εκκλησία στο λιμάνι.

Θέα: Σχεδόν «θεσμός» στην Πάρο, θα πας για την Πολίτικη κουζίνα της και φυσικά τη… θέα που φτάνει μέχρι την Αντίπαρο. Διαθέτει επίσης μια αρκετά εντυπωσιακή κάβα.

Γεμενί: Σπιτική κουζίνα, «οικογενειακός» χώρο στριμωγμένος στα στενά σοκάκια της Νάουσας.

Σίπαρος: Όμορφο περιβάλλον με κάποια τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα και άλλα στην διπλανή εξωτερική βεράντα. Θα σου προσφέρει μια πιο «κομψή» γαστριμαργική εμπειρία από αυτή την παραδοσιακής ταβέρνας σε λογικές τιμές. Δοκίμασε τη φάβα και το χταπόδι!

 Το Μουράγιο: Βρίσκεται στο απομακρυσμένο χωριουδάκι της Αλυκής στα νότια του νησιού και αποτελεί ιδανικό μέρος να απολαύσεις το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά που σου σερβίρουν τα αδέρφια Δημήτρης και Γιώργος. Αν προλάβεις, θα κάτσεις στα τραπεζάκια που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στις δεμένες βαρκούλες του λιμανιού.

Τσαχπίνης: Γνωστό και ως το «Ουζερί των Ναυτικών», είναι ίσως η πιο παραδοσιακή ταβέρνα της Νάουσας. Τα βράδια θα τη βρίσκεις πάντα γεμάτη.

Το Παραδοσιακό: Τέλειοι λουκουμάδες με μέλι, για να «κλείσεις» γλυκά τη νυχτερινή σου έξοδο!

Fotis art café: Η ατμοσφαιρική θέα του στη θάλασσα είναι «διάσημη», ένας λόγος παραπάνω να πας την ώρα του ηλιοβασιλέματος, αλλά και αργότερα για ένα χαλαρό ποτό μακριά από το πλήθος των τουριστών. Θα είναι ανοικτό ακόμη κι αν έρθεις στο νησί εκτός τουριστικής σεζόν.

Συμπόσιο (Café Symposium): Παραδοσιακό καφενείο στα στενά σοκάκια της Παροικιάς με υπέροχη σκιά από τις ολάνθιστες μπουκαμβίλιες. Ιδανικό αν σου αρέσει ο ελληνικός καφές, που θα συνοδεύσεις με ένα εξαιρετικό γλυκάκι.

Sommaripa Consolato: Μακριά από τα πολύβουα κεντρικά δρομάκια της Νάουσας, το Sommaripa είναι ιδανικό για έναν καφέ, χαζεύοντας τους περαστικούς και τις ψαρόβαρκες στη βόρεια πλευρά του λιμανιού. Σερβίρει γευστικά σνακ.

Come back: Κοκτέιλ φτιαγμένα με funky διάθεση, electric ακούσματα και το πιο «χαλαρό» πλήθος κάνουν το Come back της Πάρου μοναδικό για μια ορίτζιναλ καλοκαιρινή έξοδο. Όσο προχωρά η νύχτα, ανεβαίνει και η ένταση που θα την «ακούσεις» καλύτερα αν μεταφερθείς στο εσωτερικό!

Agosta:  Σήμα κατατεθέν της νυχτερινής διασκέδασης του νησιού, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για ζωηρά ξενύχτια με δυνατή μουσική. Στον πάνω χώρο, η μουσική (και τις περισσότερες φορές και ο κόσμος του) είναι καλύτερα, δυνατότερα και πιο funky.