Ελλαδα

Τζαμί Ντεφτερντάρ: Το σύμβολο της ισλαμικής τέχνης στην Κω που καταστράφηκε από τον σεισμό (εικόνες)

Το πριν και το μετά του τεμένους που λειτουργούσε κανονικά στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
364669-754285.jpg

Το Τζαμί Ντεφτερντάρ, στην πλατεία Ελευθερίας της Κω ήταν ένα από τα πιο κλασικά και χαρακτηριστικά δείγματα ισλαμικής τέχνης στο νησί, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του νησιού της Κω, σ' ένα σταυροδρόμι πολιτισμών ανάμεσα σε κτίρια ιταλικά, όπως η Δημοτική Αγορά, η Αίγλη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά.

Μέχρι και την Πέμπτη 20 Ιουλίου, οπότε και υπέστη σοβαρές ζημιές με κατάρρευση του μιναρέ του από τον ισχυρό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής το νησί, στο ισόγειο λειτουργούσαν καταστήματα και καφετέριες.

Το τέμενος Ντεφτερντάρ, που πήρε το όνομά του από τον Υπουργό Οικονομικών του Σουλτάνου Ιμπραχίμ Εφεντί ο οποίο το έκτισε την περίοδο κάπου στα  1786, είναι διώροφο.

Σύμφωνα με το photographybysophiakaragianni.blogspot.gr, δύο κιονοστήρικτες κλίμακες, μία στην ανατολική και μία στην δυτική πλευρά, οδηγούν στο τέμενος, που βρίσκεται στον όροφο. Το ιερό και ο χώρος προσευχής των πιστών βρίσκεται στον δεύτερο όροφο, στον οποίο οδηγούν δυο περίτεχνες σειρές σκαλοπατιών στηριγμένες σε κίονες. Στη δυτική πλευρά ανοίγεται η κόγχη του μιχράμπ. 

Σειρά από μεγάλα ορθογώνια παράθυρα με ημικυκλικά τύμπανα στις τρεις πλευρές, στην βόρεια πλευρά ανά δύο επιστέφονται με ενιαίο ημικυκλικό τύμπανο. Στην ανωδομή έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλοι λαξευμένοι λίθοι κατά το ισόδομο σύστημα τοιχοποιΐας. Υπάρχει τρούλος που στηρίζεται σε 12 αψίδες.

Το Τζαμί Ντεφτερντάρ μέχρι και πριν από ένα 24ωρο λειτουργούσε κανονικά και ήταν το μοναδικό τζαμί που λειτουργούσε έως σήμερα μαζί με το Τζαμί Hasan Pasa στο Πλατάνι.

Η θέα από το παράθυρο του χώρου προσευχής προς την πλατεία Ελευθερίας και την κρήνη του τεμένους είναι μοναδική.

Κάθε Παρασκευή μεσημέρι λίγο πριν από τη μία που είναι η ώρα της λειτουργίας το τέμενος αλλά και ο μιναρές είναι επισκέψιμα αρκεί φυσικά να βγάλεις τα παπούτσια σου για να εισέλθεις στο χώρο της προσευχής.

Στο μιναρέ, ο οποίος κατέρρευσε από τον σεισμό, μπορούσε να μπεις από μία πολύ στενή και χαμηλή πόρτα με οθωμανική επιγραφή. Μέσα από μία πολύ στενή σκάλα έβγαινες σε πρώτο επίπεδο πάνω στη στέγη του τεμένους. Από εκει η θέα της πλατείας και του μιναρέ ήταν εντυπωσιακή.

Συνεχίζοντας την ανάβαση μπορούσεςνα βγεις στο δεύτερο επίπεδο, στο στενό μπαλκονάκι όπου κάποτε (ως τη δεκαετία του '80) έβγαινε ο Χότζας για τη λειτουργία.

Έξω από το τέμενος, ανάμεσα στις δύο καφετέριες υπάρχει κυκλική επτάπλευρη κρήνη μαυριτανικής τεχνοτροπίας (μοιάζει πολύ με την κρήνη του Τζαμιού της Λότζιας στην Πλατεία Πλατάνου)από λευκό μάρμαρο, που καλύπτεται με θόλο στηριζόμενο σε έξι τόξα, τα οποία βαίνουν σε ισάριθμους κίονες σε δεύτερη χρήση. Και αυτή υπέστη μεγάλες ζημιές από τον σεισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/AEGEANEWS/Γιάννης Κιάρης

Φωτογραφίες από το photographybysophiakaragianni.blogspot.gr, πριν από τον σεισμό:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ