Ελλαδα

Καμίνης: «Να αρθεί νομοθετικά η ατιμωρησία των μπαχαλάκηδων»

Πυρά κατά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για έλλειψη πολιτικής βούλησης στο θέμα της βίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
364451-753767.jpg
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι να επέλθει κάποια νομοθετική τροποποίηση για τους βανδαλισμούς, ώστε να αρθεί η ατιμωρησία. Νομίζω ότι το να τους πιάνουν και να τους αφήνουν, με βάση την κοινή ποινική δικονομία, έχει αποδειχθεί τελείως εσφαλμένο», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό 100,3 και στον Παύλο Τσίμα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, με αφορμή τα νέα επεισόδια και τις ζημιές που προκάλεσε στην Ερμού ομάδα αλληλέγγυων. «Σκοπεύω να αναλάβω πρωτοβουλία να συζητήσω με όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα τι θα πρέπει πολύ σοβαρά να κάνουμε. Το συζητάω ήδη  με κάποιους νομικούς.

Η αστυνομία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Δεν ξέρω αν υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε τμήμα της αντιπολίτευσης. Χρειάζονται νομοθετικές τροποποιήσεις γιατί αυτό το πράγμα θα το πληρώσουμε κάποια στιγμή όλοι. Η βία είναι κλιμακούμενη. Από την μία πλευρά οι συντεχνίες που δεν αφήνουν όσους καταστηματάρχες θέλουν, να ανοίξουν τις Κυριακές και από την άλλη τους εμποδίζουν με φυσικό τρόπο. Αν αυτό δεν είναι βία, τότε τι είναι;».

Ερωτηθείς αν αυτά είναι δύο διαφορετικά φαινόμενα ο κ. Καμίνης συμφώνησε. Αλλά σημείωσε η «σούμα είναι ότι ζούμε σε μία πόλη όπου αρχίζει σιγά σιγά να απλώνεται η σκιά του φόβου. Πήγα χθες στην Ερμού και μέσα σε όλη αυτή την πολύ άσχημη εικόνα είδα κάτι ελπιδοφόρο. Είδα ότι σε σχέση με μερικούς μήνες πριν, είχαν ανοίξει καινούργια καταστήματα. Η πόλη έχει αρχίσει -στο κέντρο της- και συνέρχεται σιγά-σιγά. Και όταν αρχίζει και συνέρχεται  ο εμπορικός κόσμος, να παίρνει μια ανάσα, συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Θα κάτσουμε να ασχοληθούμε αυτή την στιγμή τι είδους βία είναι αυτή που εμποδίζει τον καταστηματάρχη να ανοίξει και τι είδους βία είναι ο μπαχαλάκης που τα σπάει; Φυσικά είναι διαφορετικά φαινόμενα. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα θέμα τήρησης της νομιμότητας που αρχίζει να μας φαίνεται ως κάτι το εξωτικό».

Για τα πρόσφατα φαινόμενα βίας είπε:  «Ορίστε τι έκαναν στον ελληνοαυστραλό που τόλμησε να κάνει ψώνια Κυριακή στην Ερμού. Τον έσπασαν στον ξύλο. Αυτό εμένα με εξεγείρει. Σ' αυτό δεν υπάρχουν πλέον κομματικά χρώματα και διαφοροποιήσεις. Η βία είναι βία και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Και αν δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε  μόνο με την αστυνομική δύναμη, πρέπει να κινητοποιηθεί και η νομοθετική εξουσία. Αυτό έχω να πω και αυτό θα πάω να κάνω. Όπως το είχα κάνει σε ένα άλλο πεδίο: με τις διαδηλώσεις. Είμαι ένας άνθρωπος, που μπορεί ορισμένοι από κάποια κομμάτια της Αριστεράς να διαφωνούν μαζί μου , αλλά πιστεύω στα δικαιώματα και τα δικαιώματα ανήκουν σε όλους και γεννούν και αντίστοιχες υποχρεώσεις. Δικαιώματα με ευθύνη. Εγώ σ' αυτό το πράγμα πιστεύω και αυτό θα εξακολουθήσω να κάνω. Με τα δικαιώματα ασχολιόμουν, ως Συνήγορος του Πολίτη. Τα δικαιώματα είναι θεμέλιο του πολιτεύματός μας. Είναι θεμέλιο της δημοκρατίας. Έχουμε αρχίσει σιγά σιγά να εθιζόμαστε στα φαινόμενα της βίας και της ανομίας. Καλύτερος τρόπος υπονόμευσης της δημοκρατίας δεν υπάρχει».

Τέλος, για τα όρια κριτικής στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία θέλει και κάποιου είδους συμπεριφορές. «Μπορεί να διαφωνούμε με πάρα πολλά πράγματα αλλά, πρέπει να υπάρχει και κάποια αυτοσυγκράτηση, ειδικά από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρέπει ο υπουργός να απέχει από το να ασκεί τέτοιου είδους κριτική σε δικαστικές αποφάσεις και φαίνεται ότι αποδίδει σκοπιμότητα στους δικαστές. Κάθε απόφαση υπόκειται σε κριτική. Ο τελευταίος που πρέπει να το κάνει είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του συγκεκριμένου υπουργείου. Το να υπαινίσσεσαι ότι υπάρχει σκοπιμότητα είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να μένει έτσι. Δεν λέω ότι ο κόσμος αποτελείται από αθώες περιστερές, αλλά όταν λέμε κάτι τόσο σοβαρό πρέπει να το πηγαίνουμε μέχρι τέλους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ