Ελλαδα

Στο έλεος της Μέδουσας η χώρα: Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του το ακραίο φαινόμενο (εικόνες, video)

Επέλαση καταιγίδων και χαλαζοπτώσεων μες στο κατακαλόκαιρο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
364030-752921.jpg
Eurokinissi / ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση του κύματος κακοκαιρίας μες στο κατακαλόκαιρο, με την κωδική ονομασία «Μέδουσα». Η ΕΜΥ προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ενώ μετεωρολόγοι προβλέπουν ακόμα και χιόνια στην κορυφή του Ολύμπου, μετά το πρωτοφανές κύμα καύσωνα των προηγούμενων ημερών.

Στην Αττική η βροχόπτωση είναι συνεχής από το πρωί κι έχει προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις.

Πυρκαγιές προκάλεσαν οι κεραυνοί στην Αχαΐα

Προβλήματα, τα οποία όμως δεν πήραν έκταση, προκάλεσαν στην Αχαΐα οι πτώσεις κεραυνών και οι καταιγίδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των κεραυνών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας, στον Κρίνο και στην Λακκόπετρα της δυτικής Αχαΐας και στην Σπαρτιά του δήμου Ερυμάνθου. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλά λόγω των καταιγίδων που ακολούθησαν, οι φωτιές έσβησαν γρήγορα.

Επίσης, πάλι λόγω των καταιγίδων, προκλήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από την Πάτρα, μέχρι το ύψος της Κάτω Αχαΐας.

Ακόμη, η Πυροσβεστική δέχθηκε τέσσερις κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια στην Πάτρα και στην Κάτω Αχαΐα, καθώς επίσης και μία κλήση για πτώση δέντρου.

Κατάρρευση στέγης του κολυμβητηρίου στην Πάτρα

Την ίδια ώρα, υποχώρησε μεγάλη τζαμαρία του κλειστού κολυμβητηρίου ΠΕΠΑΝΟΣ στην Πάτρα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης.

Η μεγάλη κατασκευή με σίδερα και τζάμια, κατέρρευσε στην πίσω πλευρά των εγκαταστάσεων, εκεί που βρίσκεται η βοηθητική πισίνα και γίνονται οι καταδύσεις.

Ανεξέλεγκτο πλοίο στο Ρίο Κόπηκαν οι κάβοι του – Παρέσυρε 15 σκάφη

Εξαιτίας της κακοκαιρίας,  οι κάβοι του «Νικόλαος Α» έσπασαν και το πλοίο άρχισε να κινείται προς τα δυτικά παρασύροντας, σύμφωνα με το patrastimes.gr,  ό,τι έβρισκε μπροστά του. Κινήθηκε για 500 περίπου μέτρα με αποτέλεσμα να παρασύρει 15 περίπου σκάφη, κάποια τα έβγαλε στην στεριά, ενώ δύο μικρότερα βυθίστηκαν. Το φέρι μπόουτ που ήταν αγκυροβολημένο κοντά στις εγκαταστάσεις του Τιτάνα στο Ρίο ακινητοποιήθηκε τελικά ακριβώς απέναντι από το Κινέζικο εστιατόριο και μάλιστα σε παράλληλη προς την ακτογραμμή θέση. Ιδιοκτήτες σκαφών βρέθηκαν στο σημείο και προσπαθούσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες να βγάλουν τα σκάφη τους έξω, πολλά εκ των οποίων είχαν υποστεί ζημιές. 

Ισχυρή βροχόπτωση στη Ναυπακτία – Το Αντίρριο στη δίνη του κυκλώνα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Nafpaktia news.gr, στο Αντίρριο τραπεζοκαθίσματα σηκώθηκαν στον αέρα και νερά παραλίγο να μπουν σε σπίτια. Επίσης, μετά τα μεσάνυχτα, από την σφοδρή βροχόπτωση πλημμύρισε στο ύψος του κυκλικού κόμβου Αντιρρίου,  ενώ από τον αέρα μετακινήθηκαν πινακίδες.

Προβλήματα μικρής έκτασης σημειώθηκαν σε Γρίμποβο και Ψανή  λόγω των φύλων που έφραξαν τα φρεάτια. Όμως με την άμεση παρέμβαση του Δήμου Ναυπακτίας τα προβλήματα ξεπεράστηκα. Από το πρωί της Κυριακής μηχανήματα του Δήμου καθαρίζουν τους χείμαρρους της πόλης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την Ναυπακτία.

Επίσης, έπειτα, από φωτιά σε κολόνα της ΔΕΗ που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οφείλεται σε κεραυνό στα σκοτάδια έμεινε το Ευπάλιο. Στο σημείο έσπευσε η άμεσα η Π.Υ. Ναυπάκτου για να σβήσει την φωτιά και συνεργείο της ΔΕΗ για να επιδιορθώσει την ζημιά. Σύμφωνα με κατοίκους διότι η επικοινωνία με την ΔΕΗ αυτή την ώρα ήταν δύσκολη μας ενημέρωσαν πως ακόμη δεν έχει επιδιορθωθεί η βλάβη.Ναυπακτία.

Στα λευκά το Μέτσοβο από το χαλάζι

Δυνατό μπουρίνι με χαλαζόπτωση έπληξε το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και αρκετές  περιοχές  γύρω από αυτό, προκαλώντας  ζημιές σε καλλιέργειες, όπως στο  χωριό Ζωτικό.  

Όπως μεταδίδει το epirus-tv-news.gr, σφοδρές καταιγίδες και έντονες χαλαζοπτώσεις έπληξαν και τα ορεινά του νομού Ιωαννίνων, τμήμα της περιοχής του Ζαγορίου και της Λάκκας Σουλίου με  τα σοβαρότερα όμως  προβλήματα να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στο Μέτσοβο.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της χαλαζόπτωσης είναι πως άσπρισαν οι στέγες και οι κήποι των σπιτιών.

Ανυπολόγιστες είναι για την ώρα οι ζημιές στις καλλιέργειες ενώ προβλήματα έχουν αναφερθείς σε δρόμους εντός του χωριού.

Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκονται ήδη κατά μήκος του ορεινού οδικού επαρχιακού δικτύου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. 

Καταστροφές σε καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία

Προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία από το μεσημέρι της Κυριακής σε διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι οι χαλαζοπτώσεις, αλλά και οι κεραυνοί που συνεχίζουν να πέφτουν μέχρι και αυτή τη στιγμή, όπως μπορεί να φανεί και στην παραπάνω φωτογραφία από το facebook του Νίκου Μιμηγιάννη με τον κεραυνό που πέφτει στην θάλασσα στην Αμφιλοχία:

Αναλυτικότερα, από την κακοκαιρία προκλήθηκαν, σύμφωνα με agriniopress.gr, διακοπές ρεύματος στο κέντρο του Αγρινίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Αγρίνιο. ενώ στο Θέρμο προκλήθηκαν σοβαρότατες ζημιές σε αμπελώνες. Οι ρώγες των σταφυλιών έσπασαν και η καταστροφή μπορεί να είναι και ολοκληρωτική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Θέρμου, κ. Μαραγιάννη.

Μεγάλα τα προβλήματα από τη χαλαζόπτωση σε καλλιέργιες στην Αιτωλοακαρνανία όπως αναφέρει και η Ένωση Αγρινίου:

Η πραγματικά δυνατή καταιγίδα, η οποία και συνοδεύτηκε από σφοδρή ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση, που σε ορισμένα σημεία είχε διάρκεια και πολύ μεγάλη ένταση, προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή σε αρκετές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι αρχικές αναφορές στην Ένωση Αγρινίου, καθώς η καλοκαιρινή καταιγίδα είναι σε πλήρη εξέλιξη, αφορούν σε κηπευτικά, καλαμπόκια, μηδική, αμπέλια, αλλά και σε δενδρώδεις καλλιέργειες.

Το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί τις επόμενες μέρες, είναι σίγουρο όμως ότι από αύριο, Δευτέρα 17 Ιουλίου, θα ξεκινήσουν οι αναγγελίες στον ΕΛΓΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αγρότες έχουν προθεσμία 15 ημερών απ’ την εκδήλωση της καταστροφής, για να κάνουν την αναγγελία. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ και να έχουν βεβαίως πληρώσει την ασφάλιση, να έχουν καταβάλει την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ.

Σημειώνουμε ότι για να εγκριθεί κάποιο ποσό, η καταστροφή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 25% της παραγωγής.

Μικροπροβλήματα στη Θεσσαλονίκη – Πλημμύρες στις Σέρρες

Μικροπροβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση η οποία έπληξε τη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής.

Η κακοκαιρία προκάλεσε συσσώρευση υδάτων σε γήπεδο στην περιοχή της Τριανδρίας, με το νερό εν συνεχεία να πλημμυρίζει τμήμα του οδοστρώματος.

Σε ορισμένες περιοχές, στις Σέρρες, όπως το Χριστός αλλά και στην Αναγέννηση, τα προβλήματα ήταν πολύ έντονα. Αυλές σπιτιών, δρόμοι και χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνη με τις ζημιές που έχουν προκληθεί να είναι τεράστιες.

Μεγάλες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν και στην Πτολεμαΐδα. Με το φως της ημέρας αποκαλύφθηκαν χθες τα σημάδια καταστροφής που άφησε πίσω της η έντονη βροχόπτωση του Σαββάτου.

Υπόγεια πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ δέντρα έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους. Η Πυροσβεστική δέχθηκε κατά τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 42 κλήσεις για άντληση υδάτων και τέσσερις κλήσεις για κοπές δέντρων. 

Ποτάμια οι δρόμοι στη Λάρισα

Πέραν των διακοπών ρεύματος σε περιοχές της Λάρισας που παράλληλα προκάλεσαν χάος λόγω της μη λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών σε κεντρικές οδούς, τα βουλωμένα φρεάτια και ο μεγάλος όγκος του νερού που συνεχίζει να πέφτει, έχουν μετατρέψει δρόμους σε… λίμνες!

Βροχή κλήσεων, σύμφωνα με το onlarissa.gr, δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας κυρίως για καθαρισμό λουκιών, αλλά και για αντλήσεις υδάτων.

Τουλάχιστον φθινοπωρινό, αν όχι χειμωνιάτικο, είναι το σκηνικό που επικρατεί το απόγευμα της Κυριακής στα παράλια του δήμου Αγιάς.

Η θάλασσα φουρτουνιασμένη, οι άνεμοι πνέουν ισχυροί και η θερμοκρασία μόλις στους 22 βαθμούς Κελσίου λίγο πριν τις 6 το βράδυ.

Δείτε το βίντεο από τη σελίδα Αγιά Λάρισας στο facebook:

Σε ετοιμότητα τα Τρίκαλα

Δέκα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων βρίσκονται σε εγρήγορση και αντιμετωπίζουν τα όχι μέχρι τώρα έντονα προβλήματα καταπτώσεων που έχουν σημειωθεί στον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων, από τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.  Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Επίσης η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων συνιστά στους οδηγούς να μην προβαίνουν σε άσκοπες μετακινήσεις λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ