Ελλαδα

Μύκονος είναι οι νύχτες, τα μελτέμια, ο κόσμος της

360065-745941.jpg

Μύκονος είναι οι νύχτες, τα μελτέμια, ο κόσμος της

Οκ, είναι αλήθεια. Η Μύκονος ένα από τα πιο εμπορικά νησιά της Ελλάδας, που -για πολλούς- έχει πέσει θύμα της επιτυχίας της. Ωστόσο, η αύρα, η ομορφιά και η μοναδικότητά της παραμένουν αναλλοίωτες. Για όσους ξέρουν πού να ψάξουν, η Μύκονος είναι ακόμα εδώ. Τόσο απλό.

Με το που πατήσεις το πόδι σου στα ασβεστωμένα δρομάκια του νησιού, σε μαγεύει η μυρωδιά του μοσχοσίταρου από τα χρυσαφένια χωράφια. Τα σπίτια μοιάζουν με κύβους. Λες και είναι γλυπτά, σηματοδοτούν τον κεντρικό οικισμό, τη Χώρα, δίπλα στα Ματογιάννια που κάποτε ήταν το παλιό λιμάνι της Μυκόνου.

Φημισμένη για τα κρυστάλλινα καθαρά νερά της, η Μύκονος έχει πάρα πολλές και πανέμορφες παραλίες με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγές τοπίων, ενώ παρά τους ισχυρούς ανέμους πάντα θα βρεθεί ένα απάνεμο μέρος για να απολαύσεις τις διακοπές σου όπως ακριβώς τις είχες φανταστεί.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού και πιο συγκεκριμένα στον Πάνορμο και στον Άγιο Σώστη, θα συναντήσεις νέο κόσμο που προτιμά να απολαμβάνει το μπάνιο του μακριά από τα κοσμοπολίτικα και θορυβώδη beach bar του νησιού. Η Φτέλια είναι επίσης όμορφη και λόγω των ισχυρών βοριάδων, έχει γίνει η αγαπημένη των surfer. Η Φωκός είναι μια επίσης απόμερη παραλία με ίσως λιγότερο ενδιαφέρον από τις άλλες δύο, αξίζει πάντως να την επισκεφτείς, ειδικά αν ψάχνεις για ένα ήσυχο μέρος να απολαύσεις το μπάνιο σου.

Όποτε επισκέπτομαι το βόρειο τμήμα του νησιού, προτιμώ να κάθομαι μέχρι την δύση του ηλίου και να απολαμβάνω το γεύμα μου στην παραδοσιακή ταβέρνα της Κικής ή στο bar restaurant Alemagou για ένα πιο καλό δείπνο με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

Το Νότιο τμήμα του νησιού προσελκύει πιο εμπορικό κοινό αλλά σίγουρα αξίζει μια ημερήσια εκδρομή. Προσωπικά αγαπημένο μου μέρος είναι η Λιά, με τα κρυστάλλινα νερά και τη σχεδόν χαλικωτή αμμουδιά. Απέχει 20 λεπτά από την Χώρα και μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στην Σπηλιά, γύρω στις 16.00- 17.00 είναι η ιδανική ώρα για γεύμα σε ένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια θαλασσινών της Μυκόνου, ακριβώς πάνω στην θάλασσα.

Το Αγράρι είναι επίσης όμορφο αν ψάχνεις μια αμμώδη παραλία για χαλάρωση, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Κάπαρη.

Το Καλό Λιβάδι παραμένει διαχρονικά μία κλασική επιλογή, με το φημισμένο εστιατόριο και το beach bar  ‘Sol y Mar’, που συνεχίζει δυναμικά από τη δεκαετία του '90 με μακρά παράδοση στη δυνατή ανατολίτικη μουσική που ανεβάζει τον κόσμο στα τραπέζια ακόμα και μετά τις 5 το πρωί. Όσο πλησιάζει κανείς προς την χώρα το σκηνικό γίνεται όλο και πιο εμπορικό, θορυβώδες και χορευτικό. Η Παράγκα, το Super Paradise και το Paradise είναι ιδανικές παραλίες για όσους επιθυμούν δυνατή μουσική και άμεση πρόσβαση στο είδος του κόσμου που  την απολαμβάνει.

Στη δεκαετία του ’90, όταν επισκέφτηκα το νησί πρώτη φορά,  η νυχτερινή ζωή κινούνταν γύρω από το ‘Sea Satin market’, μία πολύ προσεγμένη νέο-ταβέρνα με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ακριβώς κάτω από τους ανεμόμυλους, γύρω από το ξακουστό bar ‘Caprice’, ιδανικό για να πιείς το ποτό σου χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα (λειτουργεί ακόμα αλλά πρόσφατα μεταφέρθηκε πιο κεντρικά), καθώς και γύρω από  το ‘Pierro's’, ένα από τα πιο γνωστά γκέι μπαρ της Μυκόνου. Α! Το ξημέρωμα θα πρέπει να σε βρει στο Cavo Paradiso που φέρνει πάντα τους πιο γνωστούς Dj's και βρίσκεται λίγο απόμερα, στο χείλος ενός απότομου βράχου στην παραλία Paradise.

Αν και τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ από τότε, η Χώρα προσφέρει πια πολύ περισσότερες επιλογές. Το εστιατόριο ‘Nobu Matsuhisa’ προσγειώθηκε στο ξενοδοχείο Belvedere, το ‘Ling Ling by Hakkasan’ άνοιξε το 2015 στην, άλλοτε κακόφημη, περιοχή του Φιλιππή και το ‘Rock'n'Roll’  αντικατέστησε το Pierro's, που πλέον ανήκει σε Αθηναίο επιχειρηματία της νυχτερινής διασκέδασης.

Ευτυχώς τα Astra, Scarpa και Galleraki παραμένουν γεμάτα κόσμο που ξενυχτάει και χορεύει μέχρι τα ξημερώματα.

Το 2014 ο Thomas Heyne και ο Mario Hertel ανέλαβαν το ξενοδοχείο San Giorgio και το μετέτρεψαν σε pop-up hotel για έναν χρόνο. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, που παρότρυναν τη μεγάλη αλυσίδα των Design Hotels να εμπνευστούν το επόμενο όνειρο τους, τον Σκορπιό

Δυο χρόνια αργότερα είχαν μεταμορφώσει εξ ολοκλήρου τον λόφο απέναντι από το ξενοδοχείο στην παραλία Παράγκα, αλλάζοντας για πάντα και τις Κυριακές μας. Το εξαιρετικό τους εστιατόριο προσφέρει κατά κύριο λόγο ελληνικές γεύσεις και διοργανώνει κάθε Κυριακή φανταστικά πάρτι. Όποιος βρεθεί στη Μύκονο και σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να επισκεφτεί και τα δύο αυτά μέρη, που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Το κείμενο είναι μετάφραση απο το blog Travel Food People 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ