Ελλαδα

Ο «Χάτσικο» της Βρίσας αναζητούσε κλαίγοντας την Ελένη κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους (εικόνες)

Το σκυλί της άτυχης 43χρονης απομακρύνθηκε τελικά από τους πυροσβέστες  

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
359186-744432.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Το χωριό Βρίσα, το οποίο ισοπεδώθηκε από το χτύπημα του εγκέλαδου στις αρχές της εβδομάδας, αποχαιρέτησε την 43χρονη Ελένη Βαλελή, η οποία βρέθηκε νεκρή κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της. Μία από τις πολλές συγκινητικές ιστορίες που αποκαλύπτονται καθημερινά από το νησί αφορά το σκυλί της άτυχης γυναίκας που σαν άλλος Χάτσικο την αναζητούσε για ώρες μέσα στα ερείπια της οικίας της. Το σκυλί έσκαβε για ώρες. Ακόμη και μετά τον εντοπισμό της σορού έμεινε εκεί κλαίγοντας και αναζητώντας την ιδιοκτήτριά του. Τελικά το απομάκρυναν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το μετέφεραν σε χώρο φιλοξενίας ζώων.

Από τον καταστροφικό σεισμό απέμειναν μόλις δυο σκυλιά στον οικισμό της Βρίσας. Ο Χάτσικο της Μυτιλήνης και η Λίζα, το αγαπητό σε όλους ημίαιμο σκυλί της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας. Φιλικό προς κάθε επισκέπτη του μουσείου η Λίζα είχε το χώρο κυριολεκτικά για σπίτι της. Εκεί και παρέμεινε, ζει στον περίκλειστο περιβάλλοντα χώρο της συλλογής, ενώ ο υπάλληλος της συλλογής Κώστας Κωστάκης, συνεχίζει κάθε μέρα να τη φροντίζει πηγαίνοντάς της νερό και φαγητό.

Ελένη Βαλέλη

«Το φαινόμενο ερμηνεύεται…» λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η κτηνίατρος της Μυτιλήνης Μυρσίνη Τουρβαλή. «Τα ζώα είναι πολύ πιο κοντά στη φύση απ’ ό,τι στον άνθρωπο. Έχει παρατηρηθεί ότι διαισθάνονται τις επερχόμενες αλλαγές και ανάλογα λειτουργούν. Μένουν αυτά που το αίσθημα του ανήκειν ξεπερνά άλλα φυσικά ένστικτα όπως για παράδειγμα η Λίζα».

ΒΡΙΣΑ - ΛΕΣΒΟΣ - ΣΕΙΣΜΟΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Εξάλλου, όπως η κ. Τουρβαλή σημειώνει, η τελευταία σεισμική διεργασία έδιωξε από την πόλη της Μυτιλήνης και τα πουλιά. Όπως λέει «την παραμονή του σεισμού, την Κυριακή έφυγαν από τα δένδρα όλες οι κουρούνες που κάθονται εκεί. Προφανώς γιατί διαισθάνονται τον επερχόμενο κίνδυνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ