Ελλαδα

Από σήμερα οι e-πλειστηριασμοί ακινήτων

Για ν΄ αποτρέπεται η παρέμβαση διαφωνούντων 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357027-739776.jpg

Ισχύει από σήμερα, 1η του Ιούνη, η απόφαση του υπoυργού Δικαιοσύνης κ.  Σταύρου Κοντονή, που καθορίζει  το πλαίσο των e-πλειστηριασμών για ακίνητα πολιτών που χρωστάνε χρήματα. 

Λεπτομερέστερα: 

  • "Με την εντολή του άρθρου 927 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠΟΛΔ) ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση δύναται να αιτηθεί τη διενέργεια του πλειστηριασμού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (ηλεκτρονικός πλειστηριασμός) σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΠΟΛΔ 
  • Η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού πραγματοποιείται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών («ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.»).
  • Υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι συμβολαιογράφος που προηγουμένως έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 παρ. 1 της απόφασης.
  • Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση, ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό.
  • Αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.
  • Ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
  • Η αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και κάθε σχετικό έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του συμβολαιογράφου".

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας. Η αιτία του νέου μέτρου είναι η αποτροπή παρεμβάσεων από το κίνημα "Δεν πληρώνω" ή άλλους διαφωνούντες που διέλυαν τις σχετικές φυσικές διαδικασίες με το σύνθημα "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ