Ελλαδα

Κωνσταντίνος Μουρούτης: Ένας «γιατρός» με πλαστά πτυχία

Τα Ελληνικά Hoaxes εξηγούν πώς έφτασαν στις αποκαλύψεις

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
353749-734065.jpg

Ελληνικά Hoaxes κυνηγούν και αποκαλύπτουν τα διαδικτυακά ψέματα. Στο στόχο τους, μεταξύ άλλων, είναι να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω και από όσους διαδίδουν «θεραπείες» για πολύ σοβαρές ασθένειες και που δεν έχουν να κάνουν με την επίσημη ιατρική. Ένας από αυτούς είναι και ο «Δρ» Κωνσταντίνος Μουρούτης. Η περίπτωση ενός υποτιθέμενου γιατρού με πολλά πτυχία που μιλάει κατά των εμβολίων, είναι αντίθετος της χημειοθεραπείας για την καταπολέμηση του καρκίνου κ.ά., δίνει ομιλίες, πουλάει τα «ιατρικής θεματολογίας» βιβλία του αλλά και βγαίνει φιλοξενούμενος σε τηλεοπτικές εκπομπές (σε τίζερ εκπομπής της ΕΡΤ διαβάζουμε: Κωνσταντίνος Μουρούτης, φυσίατρος-νευροεπιστήμονας). Η ιστορία του κρύβει ιστοσελίδες που κατασκευάζουν πλαστά πτυχία, την εκκλησία των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας μέχρι, δυστυχώς, και τη δήλωση μιας μητέρας –μετά τις αποκαλύψεις των Ελληνικών Hoaxes– που επωνύμως αποκαλύπτει πως εξαιτίας του η κόρη της έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

«Πριν από δύο περίπου χρόνια έπεσαν στην αντίληψή μου άρθρα ιατρικού περιεχομένου του Κωνσταντίνου Μουρούτη. Είχα καταλάβει πως αφενός δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και αφετέρου πως είναι επικίνδυνες γιατί ήταν εναντίον των εμβολίων, ή γιατί πρότεινε εξετάσεις που έχουν απορριφθεί από την ιατρική κοινότητα κ.ά. Επιπλέον δεν μπορούσες να μην αναρωτηθείς για το ποιόν του εξαιτίας του βιογραφικού του που συμπεριελάμβανε μια σειρά από πτυχία, διδακτορικά κ.λπ. από ξένα πανεπιστήμια» λέει ο Θάνος Επαχτίτης, ο ένας εκ των ιδρυτών των Ελληνικών Hoaxes. «Τότε είχα ένα άλλο blog, όπου και είχα γράψει τις ενστάσεις μου. Επειδή δεν είχα διάθεση να μπλεχτώ με τα δικαστήρια, όταν με απείλησε με μηνύσεις ο κ. Μουρούτης το κατέβασα. Όμως ήδη μου είχε μπει το σαράκι και άρχισα να τον ψάχνω πιο διεξοδικά. Έτσι ανακάλυψα πως η θερμογραφία την οποία πρότεινε αντί της μαστογραφίας έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνη για την Υγεία από τον Ιατρικό Σύλλογο των ΗΠΑ, πως η περιβόητη “θεοβιολογία” την οποία παρουσιάζει ως επίσημη ιατρική είναι ουσιαστικά μέρος της θεολογίας των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας, που για άλλους είναι ένα παρακλάδι της Προτεσταντικής Εκκλησίας και για άλλους μια αίρεση...». «Να επισημάνω εδώ πως μετά τον θόρυβο η εκκλησία των Αντβεντιστών στην Ελλάδα έβγαλε ανακοίνωση πως τον είχε διαγράψει εδώ και καιρό λόγω της συμπεριφοράς του» επισημαίνει ο Θοδωρής Δανιηλίδης, ο έτερος ιδρυτής των Ελληνικών Hoaxes για να συνεχίσει. «Ο Μουρούτης δεν έπαιρνε χρήματα στις ομιλίες του, αλλά φρόντιζε εκεί να έχει τα βιβλία του προς πώληση. Το θέμα είναι πως αυτά τα βιβλία προωθούν την ψευδοεπιστήμη. Στα Hoaxes ο Θάνος έχει γράψει ένα άρθρο για το πώς ο “γκουρού” του αντιεμβολιασμού A. Wakefield ευθύνεται για το πρόσφατο ξέσπασμα Ιλαράς στις ΗΠΑ. Ο Μουρούτης στο βιβλίο του “Όλη η αλήθεια για τα εμβόλια” ισχυρίζεται επίσης ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα. Και δεν είναι το μοναδικό επίκινδυνο για την υγεία βιβλίο που έχει γράψει».

Η περιπέτεια αποκάλυψης των πλαστών πτυχίων

«Με δεδομένο πως το βιογραφικό του μας είχε κάνει τεράστια εντύπωση μπήκαμε στη διαδικασία να ψάξουμε την αλήθεια» εξηγεί ο Θoδωρής Δανιηλίδης. «Παρακολουθώντας βίντεο από ομιλίες του συνειδητοποιήσαμε πως έπεφτε σε αντιφάσεις καθώς κάθε φορά ανέφερε πως έχει πτυχίο από ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Την ευκαιρία για να τον ελέγξουμε ήταν όταν σε ένα βίντεο έδειχνε δύο από τα πτυχία του. Απομονώνοντας την εικόνα τους άρχισα να ψάχνω και έφτασα σε μία σελίδα, η οποία συνειδητοποίησα πως κατασκευάζει πλαστά πτυχία! Σε αυτή τη σελίδα, λογικά, έφτιαξε τα πτυχία του. Μάλιστα τόσο το πτυχίο από το πανεπιστήμιο της Αυστρίας όσο και από αυτό της Γερμανίας έχουν από κάτω την ίδια υπογραφή! Όμως δεν μείναμε εκεί και ο Θάνος ανάλαβε να επικοινωνήσει με τα πανεπιστήμια». 

Ο Θάνος Επαχτίτης θυμάται: «Έστειλα e-mail σε όλα τα Πανεπιστήμια από τα οποία, υποτίθεται, είχε πάρει τα πτυχία του, και τους ρωτούσα αν έχει πραγματικά φοιτήσει εκεί. Κάθε e-mail είχε συνημμένα τα βίντεο στα οποία ο Μουρούζης αναφέρει το Πανεπιστήμιο, αλλά και τα υποτιθέμενα πτυχία. Κάποια από τα Πανεπιστήμια μας απάντησαν. Για κάποια άλλα μας βοήθησε ώστε να πάρουμε απάντηση ο Δρ. Ανδρέας Καρατζάς, επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Reading του Ηνωμένου Βασιλείου. Φυσικά όλες οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Δεν βρήκαν το επώνυμο Μουρούζης σε κανένα από τα πανεπιστήμια. Μόλις τελειώσουμε τη συζήτησή μας θα γράψω ένα άρθρο, που μετά από επίσημη απάντηση που λάβαμε, καταρρίπτεται και ο ισχυρισμός του πως έχει δουλέψει σε ένα ερευνητικό κέντρο στην Γερμανία». 

Το αποτέλεσμα της έρευνας

«Σήμερα στο διαδίκτυο οι διάφορες ομάδες “Φίλοι του γιατρού Μουρούτη” έχουν ήδη αλλάξει όνομα, από το βιογραφικό του έχουν αφαιρεθεί όλα τα πτυχία αλλά και κάποιες άλλες λεπτομέρειες, το ξενοδοχείο στο οποίο έχει φιλοξενηθεί ομιλία του για τη θεραπεία καρκίνου έχει αφαιρέσει την εκδήλωση, τα περισσότερα βίντεο που μπορούσες μέχρι πρότινος να βρεις στο youtube κατεβαίνουν το ένα μετά το άλλο κ.λπ. Έγινε μια προσπάθεια εκκαθάρισης, αλλά όσο και να το θέλεις να το κάνεις πάντοτε μένουν πίσω ίχνη» αναφέρει ο Θοδωρής Δανιηλίδης. 

Ο Θάνος Επαχτίτης συμπληρώνει: «Η μοναδική αντίδραση από μέρους του είναι πως μίλησε σε ένα ραδιόφωνο της Πιερίας. Εκεί από τη μία παραδέχτηκε πως δεν έχει πτυχία, αλλά από την άλλη πως έχει προσκομίσει τους τίτλους σπουδών του στους Ιατρικούς Συλλόγους, και όποιος θέλει να τα βρει μπορεί να πάει στο δικηγόρο του! Μας βρήκε και μια κυρία, η κα Μαρία Κουρούπη, η οποία μας κατήγγειλε πως ο Μουρούτης ήταν αυτός που έγινε αιτία να πεθάνει η κόρη της. Το είχε συνειδητοποιήσει όταν πια ήταν πολύ αργά και οι δικές μας αποκαλύψεις ήταν που της έδωσαν τη δύναμη να κάνει την καταγγελία. Σύμφωνα με τη μητέρα, ο Μουρούτης είχε πείσει την κόρη της να μη συνεχίσει τις χημειοθεραπείες μετά την επέμβαση που είχε κάνει.

Μετά τα άρθρα μας διέρευσε ένα πόρισμα του Σώματος Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας για τον Μουρούτη με υπογραφή Μαρτίου. Το πόρισμα καταλήγει πως ο κ. Μουρούτης δεν είναι γιατρός, αλλά επειδή δεν είναι γραμμένος σε κάνενα Ιατρικό Σύλλογο δεν είναι αρμόδιοι γι’ αυτό και παραπέμπουν το πόρισμα στην Εισαγγελία. Δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται παρανοϊκό ότι αυτός ο άνθρωπος έδρασε τόσα χρόνια ανενόχλητος και με τόσο εμφανή δράση!»

Διαβάστε όλη την έρευνα των Ελληνικών Hoaxes για τον Κωνσταντίνο Μουρούτη εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ