Ελλαδα

Reuters: Το 40% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει τη ΔΕΗ

Το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος του Κώστα Αργυρού μαζεύονται, ανάμεσα σε ένα βουνό από χρέη στη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού της Ελλάδας. Η οικογένειά του χρωστά 850 ευρώ στην ΔΕΗ, ποσό που μοιάζει ελάχιστο σε σχέση με τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ των χρεών απέναντι στην δημόσια επιχείρηση από απλήρωτους λογαριασμούς» αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Η σκοτεινή εποχή της Ελλάδας: Πώς η λιτότητα έσβησε τα φώτα» και  το υπογράφουν δύο ανταποκριτές του πρακτορείου στην Αθήνα.

Οι αρθρογράφοι μίλησαν με μία οικογένεια που προσπαθεί να επιβιώσει στη σημερινή Αθήνα.

 Το 40% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει τη ΔΕΗ

«Ο Αργυρός εργάζεται μόνο περιστασιακά, σε δουλειές... του ποδαριού. "Όταν δουλεύεις μόνο μία φορά την εβδομάδα, τι θα πληρώσεις πρώτα;" λέει ο 35χρονος, ο οποίος μένει σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα σε προάστιο των Αθηνών, με την άνεργη σύζυγό του και τα τέσσερα μικρά παιδιά τους.

«Καίνε ξύλα για να ζεστάνουν το σπίτι τους το χειμώνα, το φαγητό ετοιμάζεται σε μια μικρή εστία γκαζιού και το ζεστό νερό είναι κάτι σπάνιο».

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ «Το μοναδικό φως που υπάρχει τη νύχτα είναι το μπλε που βγαίνει από την τηλεόραση, υπό τον φόβο να μην αυξηθεί περισσότερο το χρέος. Λάμπες των 5 βολτ “δίνουν” ένα αμυδρό φως και ο Αργυρός ανησυχεί για το τι μπορεί να προκληθεί στην όρασή τους. Περισσότεροι από το 40% των Ελλήνων χρωστούν χρήματα στην ΔΕΗ, ποσοστό μεγαλύτερο από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η ρευματοκλοπή κοστίζει στην ΔΕΗ περίπου 500-600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο,  σύμφωνα με αξιωματούχο, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η ΔΕΗ αρνήθηκε να σχολιάσει το νούμερο, ενώ οι μετρήσεις της ΔΕΔΔΗΕ, δείχνουν ότι τέτοια περιστατικά έφτασαν τον αριθμό των 10.600 την περασμένη χρονιά, από 8.880 το 2013 και 4.470 το 2012.