- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Εξοργισμένοι οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» με την αδράνεια των ελληνικών Αρχών στο προσφυγικό
Απευθύνουν δραματική έκκληση για άμεση λήψη μέτρων
«Εξοργισμένοι» δηλώνουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» με την αδυναμία των ελληνικών αρχών να προσφέρουν τα εντελώς απαραίτητα, όπως «στοιχειώδη, ασφαλή καταλύματα και θέρμανση για τους αιτούντες άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της αποστολής της οργάνωσης στην Ελλάδα, Εμιλί Ρουβρό: «Οι Αρχές εξακολουθούν να αυτοσυγχαίρονται για τις ενέργειές τους, ενώ άντρες, γυναίκες και παιδιά συνεχίζουν να αγωνίζονται για να επιβιώσουν στο ύπαιθρο». Παράλληλα, τονίζει πως σχεδόν χίλιοι άνθρωποι ζουν ακόμη σε σκηνές αντιμέτωποι με τη βροχή και το κρύο του χειμώνα καθώς μόνο λίγες εκατοντάδες έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία.
Η οργάνωση, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά αποσπασματικά στα τραγικά γεγονότα εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά έκτακτα μέτρα στη Λέσβο «χωρίς όμως μία μακροπρόθεσμη και σταθερή λύση».
Υπενθυμίζοντας τα τραγικά γεγονότα των τριών θανάτων που έλαβαν χώρα στη Λέσβο, η οργάνωση υπογραμμίζει πως οι «ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές πρέπει να σταματήσουν να αγνοούν τις επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας στους ανθρώπους.
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» τονίζουν πως η συμφωνία, λόγω της οποίας «οι Αρχές εμποδίζουν τις νέες αφίξεις στα νησιά, έχει αποτύχει. Ο συνωστισμός που έχει δημιουργήσει έχει ως αποτέλεσμα αφόρητες συνθήκες για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις, τη βία και την εξαθλίωση. Κάποιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της συμφωνίας».
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η οργάνωση ζητά από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην παροχή ασφαλών, θερμαινόμενων και κατάλληλων για το χειμώνα καταλυμάτων και των αντίστοιχων υπηρεσιών για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, να μειώσουν τον πληθυσμό των hot spots στην προβλεπόμενη δυναμικότητά τους και να μεταφέρουν τους υπόλοιπους σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και να ακυρώσουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες περιοχές αφορά
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός την Τετάρτη
Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις
Επίσκεψη στο Κέντρο Ημέρας Βραχείας Φιλοξενίας
Δεν έχει σημασία μόνο πού θα πέσει το περισσότερο νερό
Πώς υποβάλλονται ενστάσεις
Σε κόκκινο συναγερμό 8 περιοχές
Πού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ώρες
Τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται αύριο να είναι έντονα
Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας
Εντοπίστηκε σε σπίτι συγγενή του
Αθωώθηκε ο δεύτερος κατηγορούμενος
Πότε θα παρθεί η τελική απόφαση
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τίμησε τον διεθνούς κύρους Έλληνα επιστήμονα
Οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες
«Οι δυνατές βροχές σήμερα συναντούν αύριο Τετάρτη και θυελλώδεις βοριάδες»
Αντιμετωπίζουν πλέον κατηγορίες για τρομοκρατικές πράξεις και 24 απόπειρες ανθρωποκτονίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.