Ελλαδα

Ολοένα και πιο διεφθαρμένη η Ελλάδα

Κατρακύλησε 11 θέσεις στη διεθνή κατάταξη διαφάνειας και επέστρεψε στο 2014

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανοδική τάση σημειώνει η διαφθορά στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2016, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο Βερολίνο. Ειδικότερα, η Ελλάδα έχασε 11 θέσεις στη διεθνή κατάταξη της διαφάνειας το 2016, κατρακυλώντας στην 69η θέση επί συνόλου 168 χωρών τη στιγμή που το 2015 είχε βελτιώσει τη θέση της ανεβαίνοντας στην 58η θέση.

 

Είναι προφανές ότι θεωρείται ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφθορά στην Ελλάδα απ΄ ό,τι πριν από ένα ή δύο χρόνια», δήλωσε στην Deutsche Welle ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος εκ μέρους του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας. Αυτό, επισημαίνει ο καθηγητής, «σχετίζεται και με τις θέσεις που έχουν οι άλλοι. Γιατί και οι άλλοι δεν μένουν στάσιμοι, μπορεί να βελτιώνονται». Ωστόσο είναι γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται «κάτω από τη βάση».

 

Ο κ. Συρίγος διευκρινίζει ότι η έρευνα δεν διενεργήθηκε από το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας, αλλά από τα κεντρικά γραφεία στη Γερμανία. Η έκθεση αφορά τον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς», δηλαδή το πώς οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι αντιλαμβάνονται τη διάδοση της διαφθοράς. Αλλά «δεν υπάρχει μόνο ένας φορέας που εκφράζει σχετική άποψη, ούτε γίνεται δημοσκόπηση στον δρόμο. Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις διαφορετικές μετρήσεις, μέχρι να καταγραφεί μία χώρα στον σχετικό κατάλογο».

 

Πρώτη στη διεθνή κατάταξη είναι η Δανία, μαζί με τη Νέα Ζηλανδία, όπου προφανώς η διαφθορά είναι λιγότερο διαδεδομένη ή αντιληπτή από κάθε άλλη χώρα. Ακολουθούν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία. Στον αντίποδα βρίσκονται η Υεμένη, η Συρία, η Βόρεια Κορέα, το Νότιο Σουδάν και η Σομαλία.

 

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της Ελλάδας είναι η μικροδιαφθορά, ο «καφές» που έλεγαν κάποτε. Ο κ. Συρίγος εξηγεί: «Κάτι το οποίο δικαιούσαι, πρέπει να το πληρώσεις για να το απολαύσεις. Ο πολίτης μπαίνει στη διαδικασία να λαδώσει για να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο, όταν η γραφειοκρατία τον κρατάει στάσιμο επί χρόνια προκειμένου να πετύχει κάτι». Πρέπει λοιπόν «οι διαδικασίες να είναι γρήγορες, σαφείς, να είναι απλές». Να αποφεύγεται αυτό που οι Άγγλοι ονομάζουν bottleneck effect, δηλαδή να στομώνουν οι διαδικασίες και οι δικαιούχοι, εκεί που θα έπρεπε να παράγεται αποτέλεσμα.

Για τη διαφορά μεγάλης κλίμακας ο καθηγητής ανέφερε ότι τέτοιες είναι οι υποθέσεις της Novartis ή τη Siemens. Πάντως ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι απόλυτη πάταξη της διαφθοράς δεν υπάρχει. «Ακόμα και η Δανία που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης έχει 90 πόντους στους 100, δεν έχει κι εκείνη 100», είπε χαρακτηριστικά. Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι «να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα ως χώρα, να έχουμε θεσμούς που θα μας επιτρέπουν να ελέγχουμε και να εντοπίζουμε το πρόβλημα πριν δημιουργηθεί».