Ελλαδα

Ηράκλειο: «Έξυπνο» σπίτι που λειτουργεί με φωνητικές εντολές δημιούργησε το ΙΤΕ (video)

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν φορείς από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή μας αν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε όλες τις συσκευές του σπιτιού μας μόνο με μία μόνο φωνητική εντολή;

Όπως πληροφορούμαστε από το candianews.gr, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που συντονίζει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Αθανάσιος Μουχτάρης, βρίσκεται πίσω από το «έξυπνο σπίτι», που είναι πλέον γεγονός.

Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία, υπό το συντονισμό του συντονισμό του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» της ΕΕ και έχει τετραετή διάρκεια. Εταίροι είναι το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, η γερμανική εταιρεία EML European Media Laboratory GmbH, το γερμανικό πανεπιστήμιο RWTH του Άαχεν και η ιταλική εταιρεία Cedat85 srl.

Το πρόγραμμα είναι ήδη σε εφαρμογή, ενώ χθες ανέβηκε και το πρώτο σχετικό βίντεο στο youtube για την επίδειξη που είχαν πραγματοποιήσει ερευνητές του ΙΤΕ στους εταίρους του προγράμματος, στις εγκαταστάσεις των Βουτών.

Ο φωνητικός έλεγχος διάφορων συσκευών σε ένα έξυπνο σπίτι, οι οποίες μπορούν να ελεγχθούν μέσω του διαδικτύου, είναι πλέον δυνατός. Η αλληλεπίδραση του χρήστη με το σύστημα θα γίνεται ελεύθερα μέσα στο χώρο, χωρίς να πρέπει να κρατάει στα χέρια του ή να έχει επάνω του κάποια συσκευή ή να πρέπει να στραφεί προς κάποιο μικρόφωνο. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάστηκε ένα ασύρματο δίκτυο ακουστικών αισθητήρων ειδικά για το έξυπνο σπίτι.