- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιερώνυμος: Η Εκκλησία είναι μάνα
Ο διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους στον εσπερινό του ΙΝ Αγίου Δημητρίου
«Στην Εκκλησία δεν υπάρχει χωρισμός, αλλά ελευθερία», υπογράμμισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την Τρίτη μιλώντας για το Διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, μετά τον εσπερινό στον ΙΝ Αγίου Δημητρίου, του ομώνυμου Δήμου. «Αν κάποιος θέλει, μπορεί να φύγει και όταν θελήσει να επιστρέψει, η μάνα Εκκλησία θα είναι εδώ και θα τον περιμένει, γιατί η Εκκλησία είναι η μάνα», είπε με νόημα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στους χιλιάδες ανθρώπους που βλέπει αυτές τις ημέρες «να έρχονται στην Εκκλησία» και αναρωτήθηκε: «Πώς να τους χωρίσω; Για την Πολιτεία είναι οι πολίτες και για μένα οι πιστοί. Δεν χωρίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Και αυτό με απασχολεί έντονα. Τι θα πω; Όποιος είναι χριστιανός να περάσει και όποιος δεν είναι να φύγει; Μα οι σχέσεις στην Εκκλησία είναι διαφορετικές από την Πολιτεία. Την Πολιτεία τη δημιουργούν οι πολίτες. Τους πολίτες όμως τους “γεννάει” η Εκκλησία και η σχέση μας είναι μητρική και όχι διοικητική. Πώς θα χωριστεί η μάνα από το παιδί; Ποια μάνα θα το έκανε αυτό;» πρόσθεσε και τόνισε: «Ως πνευματικός πατέρας δεν δέχομαι να χωρίσω τα παιδιά μου».
Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός, καθότι «η ιστορία της Εκκλησίας και η πορεία της αγιαστικής ζωής μας εμψυχώνει και μας δίνει δύναμη και κουράγιο». Στη συνέχεια μίλησε για την αξία της συνεργασίας, επισημαίνοντας πως «είναι ο τρόπος για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη βοήθεια του λαού για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας, τονίζοντας πως «ο λαός είναι η αισιοδοξία μας και σε αυτόν στηριζόμαστε».
«Βλέποντας τις χιλιάδες ανθρώπους βλέπω και το μήνυμα της αισιοδοξίας. Φτάνει μόνο να είμαστε ενωμένοι» υπογράμμισε. Ωστόσο, πρόσθεσε, «καλούμαστε να έχουμε και τις απαιτήσεις μας. Εμείς καθορίζουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε. Πώς θα αναθρέψουμε τα παιδιά μας. Η δύναμη είμαστε εμείς. Αυτός ο λαός. Και μην αφήνουμε να μας πάνε όπου θέλουν οι άλλοι».
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρθηκε επιπλέον στην ιστορία και στο νόημα της εορτής του Αγίου Δημητρίου. «Η Εκκλησία έχει ορίσει να εορτάζουμε αγίους μάρτυρες κάθε ημέρα και το κάνουμε για δύο λόγους. Πρώτον, για ευγνωμοσύνη, για να τους ευχαριστήσουμε για όσα μας δίδαξαν και δεύτερον, για να προσπαθήσει ο καθένας από μας να ψηλαφίσει τη ζωή του αγίου και να πάρει διδάγματα».
Τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, πολιτικοί, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, της ελληνικής Αστυνομίας, κληρικοί και πλήθος κόσμου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Πού και πώς κάνετε την αίτηση
Τα πρώτα αρθρωτά οχήματα 18 μέτρων στην Ελλάδα ενισχύουν τον στόλο του ΟΑΣΘ - Πότε κυκλοφορούν στους δρόμους
Οι Αρχές εφιστούν την προσοχή - Καμία ενέργεια στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει φωτιά
Ξέφυγε ο καβγάς για τα βοσκοτόπια στα Χανιά
Είχε σκηνοθετήσει ληστεία
Μετέφερε μετανάστες από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε χώρες της ΕΕ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πλήθος ηθοποιών και πολιτικών στο τελευταίο αντίο
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αναλυτική πρόγνωση για θερμοκρασία, ανέμους και τις περιοχές που θα επηρεαστούν
Ο Βίος και το μαρτυρικό της τέλος
Η αναφορά στις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.