Ελλαδα

Συνεχίζεται η αποχή στον Προφήτη της Βόλβης

Δεν πτοήθηκαν οι γονείς από τον εισαγγελέα, ούτε συζητούν για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327437-676701.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Εκτός σχολείου κράτησαν και σήμερα Παρασκευή οι γονείς τους περισσότερους μαθητές του δημοτικού σχολείου στον Προφήτη του δήμου Βόλβης.

Μία ημέρα μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα για τη συνεχιζόμενη αποχή οι γονείς εμμένουν να μην κάνουν δεχτά τα παιδιά των προσφυγικών οικογενειών στο σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους. Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί εάν τελούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο και μία σειρά από άλλες πράξεις, όπως αυτές της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης και της παράνομης βίας. Είχε προηγηθεί ενημέρωση του εισαγγελέα από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, έπειτα από επιστολή που έφθασε στη διεύθυνση, την οποία υπέγραφαν πέντε μέλη επιτροπής γονέων του δημοτικού σχολείου Προφήτη, εξηγώντας τους λόγους της αποχής των παιδιών τους από τα μαθήματα.

Στο μεταξύ, η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας& Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναλύει το πρόγραμμα για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία αλλά και τις αντιδράσεις των γονέων στον Προφήτη.

«Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ξεκίνησε το πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Το Εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα αφορά στα παιδιά που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η ενσωμάτωση και η ένταξη των παιδιών στη σχολική μόρφωση που αποτελεί απαραβίαστο δικαίωμά τους. Το σχολικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις (4) ώρες ημερησίως και υλοποιείται τις απογευματινές ώρες (2-6μμ). Η επιλογή των σχολικών μονάδων έγινε με κριτήριο τη διαθεσιμότητα των αιθουσών, αλλά και τον επαρκή χώρο για τα τμήματα υποδοχής αυτών των παιδιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των παιδιών αυτών στις σχολικές μονάδες αποτελεί το πρόγραμμα εμβολιασμού  το οποίο βασίζεται στις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Επομένως, όλα τα παιδιά πληρούν όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο σχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Για την υλοποίηση του προγράμματος συστάθηκε τριμελής επιτροπή συντονισμού όλων των δομών της Μακεδονίας. Σε κάθε δομή ορίστηκε από ένας Συντονιστής προκειμένου να καταγράφει και να ελέγχει τη ροή των παιδιών των προσφύγων.

Κατά την έναρξη του Εκπαιδευτικού προγράμματος των παιδιών των προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία κατά κύριο λόγο κύλισαν όλα ομαλά. Στο 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης πραγματοποιήθηκαν πειράματα Φυσικής από εκπαιδευτικούς που εντυπωσίασαν τα παιδιά. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Ζ. Ανανιάδης, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Ακριτίδης και ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,  παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη προκειμένου να ενημερώσουν μια μικρή μειοψηφία  γονέων που είχαν έντονους δισταγμούς για την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος στο σχολείο τους.  Από ό,τι διαφάνηκε δεν υπήρχε διάθεση συζήτησης από μερίδα γονέων και δεν θέλησαν να ενημερωθούν για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των παιδιών των προσφύγων.

Η διαδικασία παροχής εκπαίδευσης στα παιδιά των προσφύγων αποτελεί υποχρέωση του κράτους που υπαγορεύεται από διατάξεις του Συντάγματος και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η συντεταγμένη πολιτεία υποχρεούται να μην αφήσει κανένα παιδί που διαβιεί στην επικράτειά της έξω από τη σχολική μόρφωση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ