Ελλαδα

Γιατί αυτομαστιγώνονται οι Σιίτες Μουσουλμάνοι στον Πειραιά;

Η A.V. παρακολούθησε το ετήσιο τελετουργικό για το μαρτύριο του εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327279-676221.jpg

«Πάλι καρφώνονται οι τρελοί στο στενό;» ρωτάει ο κύριος στο διπλανό καφέ μόλις μας βλέπει με τις φωτογραφικές μηχανές στα χέρια. Τελικά το μόνο που χρειάζεται για να καταλάβει κανείς πόση έλλειψη κατανόησης σε άλλα θρησκευτικά έθιμα έχουμε, είναι μια μόνο φράση.

Το τελετουργικό του αυτομαστιγώματος αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της τελετής της Ασσούρας και της γενικότερης θρησκευτικής σιιτικής εορτής του Μουχαρράμ. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Οι Σιίτες Μουσουλμάνοι αντιπροσωπεύουν το 20 με 30% του παγκόσμιου Μουσουλμανικού πληθυσμού και στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στους 5000. Όπως κάθε χρόνο, συγκεντρώνονται αυτή την ημέρα για να γιορτάσουν την Ασσούρα, την 10η ημέρα του Μουχαρράμ, του πρώτου μήνα στο ισλαμικό ημερολόγιο. Κατά τη διάρκεια αυτού του 10ημέρου, ο ιμάμης διαβάζει την ιστορία και τα βάσανα που πέρασε η οικογένεια του Χουσσέιν, εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ και την τελευταία ημέρα οι Σιίτες τιμούν την επέτειο της μάχης της Καρμπαλά με προσευχή, θρήνο και αυτομαστίγωμα με λεπίδες.

Το θέαμα είναι σοκαριστικό, όμως όπως λέει ο Ασίντ, Εκπρόσωπος Κοινότητας Σιιτών Μουσουλμάνων Ελλάδας, οι πιστοί δεν νιώθουν πόνο. «Η τελετή Ασσούρα γιορτάζεται από το 1978 στην Ελλάδα και ειδικά από το 2001στο Κέντρο Σιιτών Πειραιά. Οι εικόνες φαίνονται πράγματι σκληρές αλλά οι πιστοί δεν αισθάνονται πόνο και αυτό είναι το θαύμα της τελετής αυτής».

Η θρηνητική τελετουργία γίνεται στην οδό Δήμητρος στον Πειραιά, ακριβώς έξω από το κέντρο λατρείας. Εκεί γίνεται η περιφορά του ανθοστόλιστου taboot προς τιμήν του Τρίτου Ιμάμη και παρελαύνει το ιερό του άλογο. Στη συνέχεια οι πιστοί ψέλνουν, χτυπούν το στήθος και το κεφάλι τους με τα χέρια και αυτομαστιγώνονται με αλυσίδες που καταλήγουν σε πέντε λεπίδες, σε ανάμνηση των βασικών μελών της Αγίας Οικογένειας.  Όλα αυτα αποτελούν μια προσπάθεια να ενσαρκώσουν τον πόνο που βίωσε ο Χουσσέιν και ταυτιζόμενοι μαζί του χύνουν εις μνήμην του το δικό τους αίμα.

photogallery1

Βλέπω πολλά παιδιά τριγύρω και ρωτάω τον Ασίντ αν επιτρέπεται να πάρουν μέρος στην τελετή. «Στο τελετουργικό συμμετέχουν οι άνδρες πιστοί όποτε νιώθουν έτοιμοι, δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Υπάρχουν 4 νόμιμα θρησκευτικά κέντρα Σιιτών που λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια. Φέτος όμως υπήρξαν πολλοί πρόσφυγες και θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πολιτεία που μας επέτρεψε να διοργανώσουμε τελετή Ασσούρα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό και τον Ελαιώνα».

Ο Μάριος Χατζηπροκοπίου, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας εξηγεί ότι το μήνυμα της Ασσούρα ξεπερνά τα όρια της μουσουλμανικής θρησκείας και γίνεται ένα παναθρώπινο μήνυμα για την δικαιοσύνη, την αγάπη και την ειρήνη. «Ειδικά σε μια περίοδο οξυμένων πολιτικών διενέξεων όπου οι Σιίτες ανά τον κόσμο βάλλονται ως μειονότητα και αποτελούν τα πρώτα θύματα τρομοκρατικών οργανώσεων όπως ο ISIS, είναι σημαντική η μεταφορά του μαρτυρίου της Καρμπαλά ως μια μεταφορά της πάλης του αδύναμου ενάντια στον ισχυρό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ