Ελλαδα

Η Ένωση Δικαστών «αδειάζει» τους προέδρους της για τη συνάντηση με Τσίπρα

«Αναρμόδιοι να διαπραγματεύονται τα μισθολογικά» 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326796-674912.jpg
ΑΠΕ - ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Μαίνεται η ρήξη στον χώρο των δικαστών μετά τα όσα έχουν συμβεί μεταξύ Ισίδωρου Ντογιάκου και Βασιλικής Θάνου, αλλά και των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ που παραιτήθηκαν μετά την απόφαση του προέδρου του σώματος Νίκου Σακελλαρίου να διακόψει τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διαφωνία τροφοδοτήθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη συνάντηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα μισθολογικά των δικαστικών, αλλά και τις δηλώσεις του κ. Σακελλαρίου μετά τη συνάντηση για τους λόγους που τον οδήγησαν στη διακοπή της επίμαχης συνεδρίασης.

Μία ημέρα μετά, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ανακοίνωσή της εκφράζει την πεποίθηση ότι μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, ο πρωθυπουργός θα κάνει δεκτό το αίτημα των δικαστικών ενώσεων, για πραγματοποίηση συνάντησης, το οποίο έχει υποβληθεί από τον Απρίλιο του 2016.

Παράλληλα, η ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι «οι δικαστικές ενώσεις είναι κατά το Σύνταγμα οι μόνες αρμόδιες να εκφράζουν αυθεντικά τη βούληση και τις θέσεις των συναδέλφων τους».

Ακόμη, η Ένωση αναφέρει ότι έννοιες όπως «προσωπική διαφορά», «μισθολογικό κλιμάκιο», «ειδικό επίδομα θέσης ευθύνης» στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης, που δεν υπήρξαν ποτέ αιτήματα των Δικαστικών Ενώσεων, θα δημιουργήσουν ανεπίτρεπτα δικαστές δύο κατηγοριών.

Οι έννοιες αυτές, συνεχίζει η ΕΔΕ, είναι «εντελώς ξένες προς τη φύση του Δικαστικού Λειτουργήματος, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία του δικαστικού λειτουργού και έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς βασικές συνταγματικές αρχές, και κάθε δικαστής, ανεξάρτητα από το βαθμό που κατέχει, χειρίζεται -πολύ κρίσιμα ζητήματα- που αφορούν τη συνταγματική νομιμότητα, την ελευθερία, την τιμή και την περιουσία των πολιτών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ