Ελλαδα

Έγκλημα στο Βελβεντό: Ισόβια και κανένα ελαφρυντικό στον συζυγοκτόνο για τον φόνο της Ανθής

Λύγισε η μητέρα της νεκρής στο δικαστήριο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποινή ισόβιας κάθειρξης και ένα χρόνο για περιύβριση νεκρού επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καστοριάς, στον Τάσο Τσιουχάρα για τον φόνο της 37χρονης γυναίκας του Ανθής Λινάρδου τον Ιανουάριο 2016 στο Βελβεντό Κοζάνης.

Το δικαστήριο υιοθέτησε ομόφωνα την εισαγγελική πρόταση και καταδίκασε, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, σε ισόβια κάθειρξη τον δράστη του εγκλήματος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ενώ μετέτρεψε την πρόταση του εισαγγελέα από δύο χρόνια για περιύβριση νεκρού σε ένα έτος.

Η πρόταση των ενόρκων σε ό,τι αφορά στην ενοχή του δράστη του στυγερού εγκλήματος ήταν ομόφωνη.

Η διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καστοριάς ήταν μαραθώνια. Ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου στις 23.00.

Απολογούμενος, ο δράστης της δολοφονίας ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του. Ομολόγησε πως διέπραξε το έγκλημα, αλλά ισχυρίστηκε πως δεν είχε προσχεδιάσει τίποτα και περιέγραψε με λεπτομέρειες όσα έγιναν τη μοιραία νύχτα, ενώ η συνήγορός του υποστήριξε πως ενήργησε εν βρασμώ ψυχής. Ο δράστης αρνήθηκε πως χρησιμοποίησε κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, επιχειρώντας να διαψεύσει τον ιατροδικαστή Α. Θεοδωρίδη, που διαπίστωσε πως το θύμα είχε προθανάτιο τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο στο κεφάλι. Ωστόσο, δεν έπεισε ενόρκους και δικαστές.

Εν τω μεταξύ, κατά την κατάθεσή της λύγισε η μητέρα της 37χρονης Ανθής, η οποία έχει αναλάβει την κηδεμονία των τριών παιδιών του ζευγαριού. Όπως είπε στην κατάθεσή της, τα παιδιά την ρωτούν: «Μπορείς να ξαναγεννήσεις τη μαμά μας;». Το σπαρακτικό αίτημα των παιδιών συγκίνησε το ακροατήριο, το οποίο άκουσε τη μάρτυρα να περιγράφει την επιθυμία της κόρης της να χωρίσει γιατί δεν περνούσε καλά με τον άντρα της. Μια φορά είχε φύγει με τα παιδιά, αλλά την γύρισε πίσω ο άντρας της. «Τη συμβούλεψα να απευθυνθεί σε δικηγόρο και να μην κάνει αυθαίρετες κινήσεις. Πού να ήξερα τι θα συνέβαινε;», είπε.

Το στυγερό έγκλημα συνέβη το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου, στο σπίτι όπου διέμενε το ανδρόγυνο με τα τρία του παιδιά, στον Βελβεντό Κοζάνης και αποκαλύφθηκε τέσσερις μέρες μετά, όταν βρέθηκε η σορός της άτυχης γυναίκας, θαμμένη στο φρεζαρισμένο χωράφι της οικογένειας, παρουσία του συζυγοκτόνου.

Ο 41χρονος, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες προσπαθούσε να θολώσει τα νερά, παριστάνοντας τον θλιμμένο σύζυγο που αγωνιούσε για την τύχη της εξαφανισμένης γυναίκας του, υποχρεώθηκε τελικά να ομολογήσει. Είπε πως το βράδυ του φόνου είχαν λογομαχία, στη διάρκεια της οποίας, όπως ισχυρίστηκε, η γυναίκα έβρισε τον ίδιο και τη μητέρα του, με αποτέλεσμα να «θολώσει» και να την σκοτώσει κλείνοντας με το ένα χέρι το στόμα της και πιέζοντας με το άλλο τον λαιμό της. Στη συνέχεια, κατέβασε το πτώμα από την εσωτερική σκάλα του σπιτιού, που επικοινωνεί με το γκαράζ, το φόρτωσε στο αγροτικό αυτοκίνητο και το πήγε σε ένα από τα χωράφια, όπου το έθαψε. Το πρωί φρέζαρε το χωράφι για να μη φαίνονται τα ίχνη του σκαψίματος και μετά δήλωσε την εξαφάνιση της γυναίκας στην αστυνομία, λέγοντας πως δήθεν είχε βγει για ποτό το προηγούμενο βράδυ και δεν επέστρεψε ποτέ.