Ελλαδα

Η Κρήτη δείχνει τον δρόμο: Δέχεται να φιλοξενήσει 2.000 πρόσφυγες

Θα μείνουν σε σπίτια και ξενοδοχεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324501-669117.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Θετικά απάντησαν οι δήμαρχοι της Κρήτης, για τη μεταφορά στο νησί και τη φιλοξενία περίπου 2.000 προσφύγων. 

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) του νησιού, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, αποφασίστηκε οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε σπίτια ή διαμερίσματα, καθώς και να υπάρξει χρηματοδότηση (κόστος ενοικίου και άλλα βασικά έξοδα) από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. 

Στη συνεδρίαση, συμμετείχαν επίσης, βουλευτές του νησιού -πλην της ΝΔ, που είχαν δηλώσει με επιστολή τους από την προηγουμένη ότι δεν θα πάρουν μέρος- ο περιφερειάρχης Κρήτης και αντιπεριφερειάρχες.

Κατά τη μακρά συνεδρίαση, οι περισσότεροι δήμαρχοι του νησιού εκτίμησαν και αποφάσισαν, πως το καλύτερο σενάριο είναι οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε σπίτια, αλλά και ξενοδοχεία, παρά να δημιουργηθούν ειδικές δομές.

Επίσης, στη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα της κατανομής των προσφύγων στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με τους δημάρχους του νησιού να αποφασίζουν αναλογική κατανομή, με πληθυσμιακά κριτήρια.

Τέλος, αποφασίσθηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα ζητήσει απαντήσεις σχετικά με το συνολικό ζήτημα και για όσα σημεία δεν έχουν αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση, ως προς το σχέδιο της φιλοξενίας προσφύγων.

Την επιτροπή αυτή συγκροτούν, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Χανίων Τάσος Βάμβουκας, Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης και Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ