Ελλαδα

«Ελεεινές συνθήκες κράτησης για τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα»

Έρευνα-κόλαφος του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323977-667632.jpg

Ανησυχητικά μεγάλος αριθμός προσφυγόπουλων στην Ελλάδα κρατούνται σε ελεεινές και απαράδεκτες συνθήκες, όπως καταγγέλλει σε έρευνά του το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε νέα έκθεσή της αναφέρει ότι ασυνόδευτοι ανήλικες κρατούνται σε υποβαθμισμένα και χαοτικά κέντρα κράτησης σε όλη τη χώρα κατά παράβαση του ελληνικού και διεθνούς δικαίου.

«Τα παιδιά κρατούνται για εβδομάδες και μήνες και εξαναγκάζονται να ζουν σε βρόμικα κελιά που αλωνίζουν ποντίκια και έντομα. Μερικές φορές κοιμούνται σε κελιά χωρίς κρεβάτια και δεν έχουν πρόσβαση σε ντους», δήλωσε στον Guardian η επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της έκθεσης, Ρεμπέκα Ρίντελ.

Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη για την 27 σελίδων έκθεση του HRW με τίτλο «Γιατί με κρατάτε εδώ;» η Ρεμπέκα Ρίντελ κατήγγειλε: «Οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών αυτών είναι πραγματικά σοκαριστικές». Η έκθεση βασίζεται σε έρευνα που διεξήχθη σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε 42 συνεντεύξεις με προσφυγόπουλα που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας.

«Δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα, αλλά επιδεινώνεται εξαιτίας της συνεχιζόμενης έλευσης προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και εξαιτίας της απάνθρωπης αδράνειας των κρατών μελών της ΕΕ… Μιλάμε για παιδιά ολομόναχα που απέδρασαν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη βία του πολέμου», πρόσθεσε.

Η κ. Ρίντελ αναφέρει επίσης ότι η έννοια της νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης είναι ανύπαρκτη στα ελληνικά κέντρα και ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη διερμηνέων για τους πρόσφυγες.

Ο Guardian επισημαίνει ότι από τις αρχές του έτους 161 ασυνόδευτα παιδιά κρατούνται από την ελληνική αστυνομία. Οι ελληνικές αρχές λένε ότι δεν έχουν άλλη εναλλακτική πέρα από τα κέντρα κράτησης, ενώ οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που υπερβαίνουν εαυτόν για να καλύψουν το κενό.

«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει την αδικαιολόγητη πρακτική κράτηση ανηλίκων και να εξασφαλίσει στέγη σε αυτά τα παιδιά», τονίζει η Ρίντελ. «Η ΕΕ δεν πρέπει μόνο να στηρίξει τις προσπάθειες στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων, οφείλει να αναλάβει τη μεταφορά τους και την επανένωσή τους με τις οικογένειές τους», καταλήγει. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ