Ελλαδα

«Έβρεξε» προβλήματα στη μισή Ελλάδα

«Πνίγηκαν» στο νερό Βόλος, Πύργος, Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 20 κλήσεις για άντληση υδάτων σε Επανομή, Ν. Μηχανιώνα και Αγία Τριάδα.

Λόγω της βροχόπτωσης, δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα, ενώ νωρίτερα δίπλωσε νταλίκα στην περιφερειακή οδό.

Αντλήσεις υδάτων και πτώσεις δέντρων σε Πύργο - Βόλο

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι βροχές στον Πύργο Ηλείας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας. Παράλληλα, δέντρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική να λαμβάνει πέντε κλήσεις για κοπές δένδρων.

Σύμφωνα με τοπικό μέσο ilialive.gr, εργατικές κατοικίες στην οδό Κατακόλου στον Πύργο έχουν πλημμυρίσει.

Στο Κατάκολο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε δέντρα και προκάλεσε ζημιές. Περιορισμένες πλημμύρες, κυρίως σε δρόμους, καταγράφηκαν και στην Κυλλήνη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Πύργου και τα γειτονικά χωριά, όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση προκάλεσε σφοδρή καταιγίδα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Η κακοκαιρία χτύπησε τον Βόλο, λίγο μετά τις 5 και διήρκησε για 40 περίπου λεπτά, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, όπως στην Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ - Ηρακλής, όπου με μεγάλη δυσκολία περνούσαν την «λίμνη» τα αυτοκίνητα.

Χωρίς τηλέφωνα, έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου. Από τις 6 το απόγευμα, χωρίς ηλεκτροδότηση είναι οι περιοχές Άναυρος, Νέα Δημητριάδα, Αστέρια, Αγριά και Λεχώνια, όπως και χωριά του Νοτίου Πηλίου.

Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να επιταθεί το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βόλου.

Προληπτικά μέτρα στην Περιφέρεια Αττικής

Εντολή να καθαρίσουν τα φρεάτια υδροσυλλογής στο οδικό δίκτυο της αρμοδιότητας της και τα ρέματα, όπου κρίνεται αναγκαίο, ώστε να αποκατασταθεί η ροή τους, έδωσε σε όλες τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά  φαινόμενα, μετά το έκτακτο δελτίο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρίσκεται ήδη σε  επιφυλακή. Ζητήθηκε επίσης ο έλεγχος, η συντήρηση και η επιτάχυνση όλων των αντιπλημμυρικών έργων, σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες για πρόκληση ζημιών από πλημμύρες, καθώς και σε περιοχές που έχουν πληγεί από πρόσφατες δασικές πυρκαγιές. 

Τέλος, η Περιφέρεια καλεί τους δημάρχους της Αττικής, να επιμεληθούν με τη σειρά τους τον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής του οδικού δικτύου που ανήκει στην αρμοδιότητα τους.