Ελλαδα

Γυναικείες φυλακές Ελαιώνα

Τι διαπίστωσε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319306-628327.jpg

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων (www.tokeli.gr) πραγματοποιεί καμπάνια με αίτημα «Κανένα μωρό σε κελί» και στο πλαίσιο αυτό μέλη της επισκέφθηκαν πρόσφατα τις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα στη Θήβα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε, βάσει της ενημέρωσης που είχαν από τη συζήτηση με τη διεύθυνση της φυλακής αλλά και με κρατούμενες: Στις φυλακές αυτές κρατούνται 341 γυναίκες. Από αυτές οι 109 είναι αλλοδαπές, οι 4 είναι ηλικίας 18-21 ετών, οι 32 υπόδικες και οι 38 ισοβίτισσες. Οι 10 κρατούμενες είναι μωρομάνες και κρατούνται στο Παράρτημα με τα 11 παιδιά τους ηλικίας έως 3 ετών.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία, η περίθαλψη των βρεφών και νηπίων έχει «ανατεθεί» πλήρως σε εθελοντή παιδίατρο, ενώ γυναικολόγος και οφθαλμίατρος δεν επισκέπτονται τη φυλακή ούτε καν σε εβδομαδιαία βάση, όπως συμβαίνει με κάποιες άλλες ειδικότητες. Επιπλέον, παντελής είναι η απουσία παιδαγωγού και παιδοψυχολόγου καθώς δεν προβλέπεται ανάλογη θέση από το οργανόγραμμα της φυλακής.

Σε ό,τι αφορά την ύδρευση και τη θέρμανση, η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι τουλάχιστον για τις μωρομάνες η κατάσταση κρίνεται σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με προηγούμενο διάστημα «ωστόσο οι τέσσερις με πέντε ώρες θέρμανσης και ζεστού νερού δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των γυναικών και των παιδιών τους. Τα ίδια ισχύουν και για τη διατροφή τους, καθώς όπως μας είπαν οι ίδιες και μας επιβεβαίωσε ο διευθυντής της φυλακής το διαιτολόγιο είναι λιτό και δεν περιλαμβάνει φρούτα παρά μόνον, όποτε και αν υπάρξει κάποιου τύπου δωρεά».

Η Πρωτοβουλία τονίζει, επίσης, ότι υπάρχει «σημαντικό πρόβλημα στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ασθένειας με νωπό ακόμη το πρόσφατο παράδειγμα της 67χρονης Γεωργίας Γεωργιάδου-Κάπρη, η οποία ξεψύχησε στο υπηρεσιακό τζιπ, όπως ενημερωθήκαμε από τη διεύθυνση της φυλακής, κατά τη διάρκεια μεταγωγής της στο ανεπαρκέστατο ούτως ή άλλως "νοσοκομείο" της Θήβας. Το περιστατικό αυτό δείχνει με τον πλέον τραγικό τρόπο την απουσία ουσιαστικής μέριμνας για την προστασία της υγείας και της ζωής των κρατουμένων των ελληνικών φυλακών, καθώς η προαναφέρομενη κρατούμενη θα ζούσε αν η δραματική αδιαφορία δεν ωθούσε τόσο το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού όσο και τη Φυλακή Κορυδαλλού να τη στείλουν εσπευσμένα πίσω στον Ελαιώνα προτού αντιμετωπιστούν με την αναγκαία φροντίδα τα προβλήματα υγείας της και τα οποία σαφώς δεν βελτίωσε η γνωστή για την απάνθρωπη ταλαιπωρία που εμπεριέχει μεταγωγή με κλούβα. Για την υπόθεση αυτή, από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν έχει καν διαταχθεί ΕΔΕ, γεγονός που ενισχύει την πεποίθησή μας πως οι κρατούμενοι της Ελλάδας αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY