Ελλαδα

Οι αγρότες κλείνουν τα Τέμπη για 12 ώρες

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις -μπλόκα σε όλη τη χώρα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, με επέκταση των αποκλεισμών δρόμων και τελωνείων μετά τη συνάντηση εκπροσώπων από 12 μπλόκα αγροτών της Στερεάς Ελλάδας στη συνάντηση που είχαν με τους 25 δημάρχους της Περιφέρειας.

Κλειστά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ θα παραμείνουν σήμερα τα Τέμπη, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης τα μέλη του μπλόκου.

Οι αγρότες δήλωσαν έτοιμοι να επεκτείνουν τους αποκλεισμούς των εθνικών δρόμων, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το σχέδιο για το Ασφαλιστικό και δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι θα συζητήσουν μαζί της μόνο από μηδενική βάση.

Για την Τρίτη προγραμματίζονται δίωροι ή και τρίωροι αποκλεισμοί, σε άλλες περιπτώσεις μόνο το μεσημέρι και σε άλλες μεσημέρι και βράδυ.

Σύμφωνα με τους αγρότες, από τις 2 το μεσημέρι θα κλείσουν οι αγρότες στη Βοιωτία τον εθνικό δρόμο στο 110 χλμ στο ύψος του Κάστρου, ενώ οι συνάδελφοί τους στο 90ό χιλιόμετρο θα κλείσουν και πάλι την εθνική οδό για τον ίδιο χρόνο.

Ανάλογοι αποκλεισμοί αποφασίστηκαν και για το βράδυ, χωρίς να έχει καθοριστεί η ώρα έναρξής τους.

Στα εφτά μπλόκα της Φθιώτιδας η Εθνική Οδός Αθηνών- Λαμίας θα κλείσει σε τουλάχιστον δύο σημεία: Στο 140 χλμ. στο ύψος της Αταλάντης και στο 210 χλμ, στο ύψος της Ανθήλης. Ο πρώτος αποκλεισμός έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι και η εθνική οδός θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών, ο δρόμος θα κλείσει σε δύο σημεία: στο ύψος της Αμφίκλειας και στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Ακόμα, ο δρόμος Λαμίας-Δομοκού, θα κλείσει αύριο από τις 12 το μεσημέρι για 2 ώρες, τόσο στην πόλη του Δομοκού όσο και στο 43ο χιλιόμετρο στην περιοχή Δρούγου.

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των επιτροπών των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου, και συγκεκριμένα των νομών Αρκαδίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Κορινθίας.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας αποφασίζουν για μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς των οδικών δικτύων, ενώ την Πέμπτη, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους.

Ήδη, τη Δευτέρα, τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Ταυτόχρονα οι αγρότες βρίσκονται στο στάδιο τελικής επεξεργασίας των αιτημάτων και των προτάσεων τους που προτίθενται να κοινοποιήσουν προς την κυβέρνηση.

Όπως έγινε επίσης γνωστό οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας συγκαλούν νέα πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων την ερχόμενη Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι.

Οι αγρότες στα μεγάλα μπλόκα της χώρας έχουν δώσει «τελεσίδικη» προθεσμία πέντε ημερών, προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει την πρόταση για το ασφαλιστικό και θα ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση με τη συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.