Ελλαδα

Πότε αρχίζει ο «Ποσειδών» της Frontex στο Αιγαίο

Και όλα όσα είπε σε συνέντευξη ο επικεφαλής της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315994-623400.jpg

Στις 28 Δεκεμβρίου αρχίζει η Frontex την επιχείρηση «Poseidon Rapid Intervention» στο Αιγαίο, ενισχύοντας τα ελληνικά μέσα επιτήρησης με επιπλέον πλοιάρια παρακολούθησης, 375 μεταφραστές και ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής κ. Φαμπρίτσε Λετζέρι, σε συνέντευξή του εφόλης της ύλης προς την έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Τ' αξιοσημείωτα της συνέντευξης:

· Ο αριθμός των προσφύγων, που τώρα λόγω χειμώνα εμφανίζεται μειωμένος, από την άνοιξη θα αυξηθεί ξανά, καθώς το συριακό παραμένει άλυτο.

· «Ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει την κατάσταση είναι το αν η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να μη δέχεται οικονομικούς μετανάστες. Σ'  αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να απελαύνει πολύ πιο συστηματικά από ό,τι κάνει μέχρι τώρα όσους δεν έχουν καμιά προοπτική να πάρουν άσυλο. Σ’ αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε και μεις,  σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο».

· Είναι πολύ δύσκολο να διαπιστώσει κανείς τη χώρα προέλευσης ενός πρόσφυγα, όταν αυτός περνάει τα σύνορα μιας άλλης χώρας.«Η εμπειρία μάς έδειξε ότι στα 2/3 των περιπτώσεων δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, ταξιδιωτικά έγγραφα που να επιβεβαιώνουν την ταυτότητα»

· Για την περιφρούρηση της ελεύθερης διακίνησης Ευρωπαίων πολιτών εντός του χώρου Σένγκεν χρειάζεται καλή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.. Επομένως οι «28» θα συναινέσουν μέχρι τα μέσα του 2016 στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Frontex και στην παρέμβασή της ακόμη και χωρίς να προηγείται αίτημα κράτους – μέλους

· Η ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας οδήγησε στη μείωση των συνοριακών φυλάκων. Τώρα το προσωπικό της Frontex θα φτάσει συνολικά τους 1.000 υπαλλήλους μέχρι το 2020, αλλά δεν αρκεί

· «Μέχρι τώρα η Frontex ήταν αναγκασμένη να ζητά τη στήριξη του κράτους - μέλους, όταν επρόκειτο για εναέρια επιτήρηση των συνόρων. Όμως, από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουμε θέσει σε λειτουργία στη Βουλγαρία δικές μας κάμερες παρακολούθησης. Χάρη στις εικόνες και τις πληροφορίες που παίρνουμε από πρώτο χέρι, μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας εκτιμήσεις. Αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο κυρίως όταν ένα κράτος - μέλος μάς ζητάει βοήθεια και τα άλλα δεν προθυμοποιούνται να διαθέσουν επιπλέον πόρους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ