Ελλαδα

Άστεγες χρήστριες φωτογραφίζουν

Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άστεγες και εξαρτημένες γυναίκες. Από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες. «Φωνή» στις γυναίκες αυτές δίνει η έκθεση φωτογραφίας «20 χρόνια δρόμος» του ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, με αφορμή τα 20 χρόνια του προγράμματος. Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν 15 φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιες οι γυναίκες, αποτυπώνοντας στιγμές από τη ζωή τους, και άλλες 15 του φωτογράφου Στέλιου Παπαρδέλα, στις απεικονίζονται στιγμές από τη δράση του ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις. 

Η ATHENS VOICE παρουσιάζει 6 από τις συνολικά 30 φωτογραφίες της έκθεσης, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Πέμπτη 3/12, στις 19.00, και θα διαρκέσει έως τις 10/12, στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο. Οι τρεις πρώτες φωτογραφίες είναι των γυναικών, οι άλλες τρεις που ακολουθούν του Στ. Παπαρδέλα. 

image

Sink, βυθισμένη στις ουσίες, εκδίδοντας τον εαυτό μου για να εξασφαλίσω τη δόση μου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


image

«Έχω σταματήσει να χαμογελώ, έχω σταματήσει ν’ ανθίζω»


image

«Το όνειρό μου είναι να έχω ένα σπίτι. Να μην μπορεί κανένας να μου πει ‘φύγε’. Ασφάλεια, ησυχία, να μη σε δείχνουν, να μην έρχονται οι αστυνομικοί να σου λένε ‘φύγε’ ή ‘πάμε μέσα για εξακρίβωση’. Δεν θέλω πολλά πράγματα, δεν θέλω ακριβά πράγματα. Αρκεί να είναι ζεστά, χρωματιστά.»


image

«Τα ποδήλατα, φορτωμένα με τον εξοπλισμό μας, προφυλακτικά ή σάντουιτς, μας δίνουν τη δυνατότητα να μετακινηθούμε με μεγαλύτερη ευελιξία και να φτάσουμε όπου υπάρχουν πιάτσες»


image

«Η εξοικείωση ορισμένες φορές σοκάρει»


image

«(Οδός Ιάσωνος) Ακόμα και στο σκοτάδι της πιάτσας αχνοφέγγει κάποτε η ελπίδα…»


Το ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις είναι το πρώτο πρόγραμμα άμεσης πρόσβασης για χρήστες στο δρόμο που λειτούργησε στην Ελλάδα, με μονάδες προσέγγισης χρηστών στο δρόμο, χώρους ημερήσιας φιλοξενίας, άμεσα προσβάσιμες μονάδες σωματικής και ψυχικής υγείας και συμβουλευτικό κέντρο. Δείτε ένα παλιότερο ρεπορτάζ της ATHENS VOICE εδώ.