Ελλαδα

Λονδίνο 2012: Με στόχο το μετάλλιο

Εκπροσωπούν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πάνε έτοιμοι να διεκδικήσουν μετάλλιο ή μια συμμετοχή στον τελικό

Ελίζα Συναδινού
ΤΕΥΧΟΣ 402
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νίκος & Απόστολος Γκουντούλας

Κωπηλασία

Οι δίδυμοι Νίκος και Απόστολος έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των Ο.Α. Σε κάθε παγκόσμια παρουσία τους σε αγώνες τα τελευταία χρόνια, πάντα συμμετείχαν στον τελικό ή έπαιρναν μετάλλιο. «Όμως το μετάλλιο δεν είναι μονόδρομος στον πρωταθλητισμό» λένε. «Κανείς δεν σου εξασφαλίζει τη διάκριση και όλοι τη θέλουν. Στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου μάς αρκούσε να συμμετέχουμε χωρίς αξιώσεις, ενώ τώρα πάμε και για διάκριση, γιατί έχουμε επενδύσει πολλά χρόνια σε αυτό το σκοπό και νιώθουμε πλέον έτοιμοι. Το πλεονέκτημά μας, ως δίδυμοι, είναι ότι στο αγώνισμά μας πρέπει να υπάρχει απόλυτος συγχρονισμός –γιατί αλλιώς η βάρκα θα γυρίσει– κι εμείς το πετυχαίνουμε με μεγαλύτερη ευκολία».


Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Τάε Κβον Ντο

n

Ο δύο φορές αργυρός ολυμπιονίκης είναι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής και έχει όλα τα μάτια στραμμένα πάνω του. «Είμαι υποχρεωμένος απέναντι στον εαυτό μου να διεκδικήσω το χρυσό όσο πιο δυνατά γίνεται. Η μόνη υποχρέωση για τους άλλους είναι να το κάνω αυτό με το ήθος που αρμόζει σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύτηκε η ΕΟΕ να κρατήσει την ελληνική σημαία. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο ήρεμος γίνεται, γιατί το άθλημά μας βασίζεται περισσότερο στην τακτική παρά στα προσόντα. Τα τελευταία χρόνια, οι περικοπές στα προνόμια μάς έχουν επηρεάσει. Νιώθω όμως τυχερός γιατί έχω τα τελευταία 12 χρόνια την Εθνική Τράπεζα, όπως και την ΕΚΟ τώρα, δίπλα μου».


Κωνσταντίνος Δουβαλίδης

110 μέτρα με εμπόδια 

image

Έχει τύχει στο δρόμο του εμπόδια, αλλά ξέρει να τα ξεπερνάει. «Υπάρχουν δύσκολες στιγμές, έχω τραυματιστεί αρκετές φορές, αλλά το ξεπέρασα. Στην πρώτη Ολυμπιάδα πήγα για τις εμπειρίες, τώρα θέλω να κάνω μια εμφάνιση με καλό πλασάρισμα όσο πιο κοντά γίνεται στον τελικό. Η τύχη παίζει ρόλο σε όλα τα αγωνίσματα, κι ελπίζω να είναι με το μέρος μου. Σε ένα νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό θα έλεγα να έχει πολλή υπομονή, διάθεση και χαρά για να κάνει αυτό που θα αποφασίσει».


Ευαγγελία Πλατανιώτη

Συγχρονισμένη κολύμβηση

n

Η E.Π. συμμετέχει με τη Δέσποινα Σολωμού (ντουέτο). «Δεν είμαι αγχωμένη, κι ας είναι η πρώτη συμμετοχή μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαι ενθουσιασμένη... και ανυπόμονη. Χαίρομαι γιατί το κολυμβητήριο θα είναι γεμάτο, είναι sold out από καιρό. Όταν βγω για το πρόγραμμά μου, θα σκέφτομαι πόσο έχω προσπαθήσει για να φτάσω σε αυτό το επίπεδο και ότι οφείλω στον εαυτό μου να αποδώσω. Αγαπώ τη συγχρονισμένη κολύμβηση, γιατί περιέχει το χορό που με εκφράζει και το νερό που λατρεύω».