Ελλαδα

Μελέτη αποδεικνύει ότι το Ελληνικό φάσμα χωράει παραπάνω από 4 κανάλια

Έρευνα του Μιχάλη Μπλέτσα, διευθυντή πληροφορικής στο Media Lab του MIT 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128705-290622.jpg

Μελέτη του Μιχάλη Μπλέτσα, επιστήμονα και ερευνητή της πληροφορικής, και διευθυντή πληροφορικής στο Media Lab του Massachusetts Institute of Technology (MIT), αποδεικνύει ότι στο ελληνικό φάσμα χωράνε παραπάνω από 4 προγράμματα εθνικής εμβέλειας. Συγκεκριμένα, 16 προγράμματα HD ή 40 SD ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Ο κ.Μπλέτσας μάλιστα τονίζει ότι «για την εξαγωγή των συμπερασμάτων αυτών, έγιναν συντηρητικές παραδοχές που δεν παρεκκλίνουν από τα σημερινά δεδομένα και πρακτικές και σε καμιά περίπτωση δεν εξαντλούν τις τεχνολογικές δυνατότητες».

Ο ίδιος μελετητής είχε δημοσιεύσει, εδώ στην ATHENS VOICE, ανάλυση στην οποία εξηγούσε τα προβλήματα της μελέτης της Σχολής της Φλωρεντίας. 

Η ΕΙΤΗΣΕΕ, (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) σχολιάζει σε σχετική ανακοίνωση της ότι «προφανώς θα έκανε ιδιαίτερη εντύπωση οποιαδήποτε άλλη εκτίμηση από οποιονδήποτε φορέα σχετικά με την χωρητικότητα του φάσματος στην Ελλάδα» ενώ τονίζει την «σημασία που έχει η σύναψη συμφωνιών με τα όμορα κράτη για το θέμα των συχνοτήτων. Η οποιαδήποτε παράλειψη εκ μέρους της Πολιτείας ισοδυναμεί με παραχώρηση Εθνικών πόρων». 

Σημειώνεται βέβαια ότι το σκεπτικό για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, παρόλο που έχει βάλει στη συζήτηση την μελέτη της Σχολής της Φλωρεντίας για τις άδειες (η οποία καταλήγει ότι πρέπει να υπάρχουν μόνο τέσσερα κανάλια HD) την οποία μοίρασε ο κύριος Βούτσης στα κόμματα της βουλής, δεν είναι το πόσα κανάλια σηκώνει το φάσμα αλλά πόσα κανάλια σηκώνει η αγορά, κατά την εκτίμηση του εκάστοτε υπουργού Επικρατείας. 

Επισυνάπτουμε τη μελέτη που χρησιμοποιήθηκε κατόπιν παραγγελίας της Digea Α.Ε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ